O kurzy češtiny pro ukrajinské uprchlíky je velký zájem. Největší potíže jim dělá výslovnost písmena „Ř“

Kurzy českého jazyka pro Ukrajince pořádají i Centra na podporu integrace cizinců při Ministerstvu vnitra.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Složení ukrajinských skupin pro výuku je velmi různorodé. Nachází se v nich učitelé, prodavači i lékaři. Jak informuje server iDnes, pozici rodinné doktorky zastávala v ukrajinském Lucku také paní Larysa, která do Česka kvůli válce přišla i se dvěma dcerami. Její motivací pro výuku češtiny je legalizace vysokoškolského diplomu, aby mohla pracovat. Kurzy českého jazyka navštěvuje i s jednou dcerou v benešovském Centru na podporu integrace cizinců (CPIC).

Učit pomáhají i sami Ukrajinci

Výuka čeká i druhou dceru paní Larysy, protože bez znalosti českého jazyka se jim hledá práce velmi obtížně. S tím souhlasí také Nina Fesenko, která už v Česku žije tři roky. V minulosti do země přišla spolu s manželem za synem, který pracuje jako inženýr. Sama Nina je nyní nezaměstnaná, a tak může více vypomáhat uprchlíkům ze své rodné země. Doprovází k lékařům například ty, co neumí vůbec česky a vypomáhá v benešovské pobočce CPIC české učitelce jako rodilá mluvčí.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Výuka

S manželem zároveň doma ubytovávají uprchlíky. Podle Niny se Ukrajinci snaží češtinu naučit. To potvrzuje i lektorka benešovského centra Ivana Syslová. Na její hodinu češtiny chodí deset Ukrajinek a jeden Ukrajinec. Kurzy začínají vždy abecedou a výslovností jednotlivých písmenek, dále se pokračuje lehkými slovíčky a frázemi. Největší problém dělá uprchlíkům z Ukrajiny výslovnost „ř“. V té chvíli se učebnou ozývá spíše „ž“. Součástí prvních hodin češtiny je také výuka číslic.

Pro případ nouze používá lektorka ruštinu

Lektorka po celou dobu na přítomné studenty mluví pouze česky, protože ukrajinštinu neovládá. „Pokud je nějaké slovíčko problematické, tak používám ruštinu,“ vysvětlila Syslová. Ukrajince se snaží naučit hlavně základní fráze, které budou potřebovat jako první. Za důležité považuje, aby dokázali říct odkud jsou, jak se jmenují a zvládli vyčasovat sloveso být. Dá se předpokládat, že zájem o kurzy češtiny bude stoupat.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Dítě se zavazadly

Jak informuje ČTK, od začátku ruské invaze přišlo do Česka už více než 266 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Jen za úterý Česko vydalo 2684 víz. Přestože v posledních dnech dochází k mírnému poklesu, stále z Ukrajiny prchá řada lidí. Navíc skutečný počet příchozích může být daleko vyšší. Už minulý týden premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že reálný počet ukrajinských uprchlíků v Česku může být 300 tisíc. Téměř polovinu mají tvořit děti, čtyři pětiny dospělých jsou pak ženy.

Diskuze Vstoupit do diskuze
62 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články