Ukrajinské síly u Mariupolu nehodlají kapitulovat. Zveřejnili video, na kterém likvidují ruskou vojenskou techniku

Ukrajinská armáda ukázala záběry ze svého obrněného transportéru, který v ulicích Mariupolu ostřeluje tank a obrněnec ruských okupantů.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Během ukrajinské akce měl být v Mariupolu zničen nejen ruský tank T-72B3M, ale také obrněnec BTR-82A. Jak informuje server Echo24, záběry mají pocházet od ukrajinského pluku Azov. Podle zástupce jejich velitele Rusové za sobotu přišli v obléhaném městě o 50 vojáků, několik tanků a obrněnců. Ukrajinci hodlají postupovat dál a pokusit se prolomit blokádu Mariupolu.

Nejdříve divadlo, pak škola

Přístavní město Mariupol se stalo v posledním týdnu terčem intenzivního ruského ostřelování. Napřed bylo pod útokem tamní divadlo, kde mělo být podle úřadů v době bombardování v krytu pod budovou více než tisíc lidí. Zachránit se zatím podařilo 130 z nich. O osudu ostatních nejsou žádné zprávy. V sobotu pak ruská armáda bombardovala v Mariupolu uměleckou školu, kde se mělo skrývat zhruba 400 lidí. Především ženy a děti.

Podle agentury Reuters ale není možné informaci ověřit z nezávislých zdrojů. Faktem ale zůstává, že v přístavním městě je uvězněno více než 400 tisíc lidí, kteří čelí těžkému bombardování. Ukrajinská ombudsmanka informovala, že v Mariupolu je poškozeno nebo zničeno 70 procent domů. Ve městě také nefungují dodávky elektřiny ani tepla. Problém je i s nedostatkem vody, potravin a léků.

Obětí v Mariupolu je v řádu tisíců

Mariupol je jedno z nejponičenějších ukrajinských měst během ruské invaze. Zatím není jasné, kolik tam zemřelo civilních obětí. Podle místních úřadů jde o 2500 mrtvých, ale skutečný počet může být ještě vyšší, protože mnohá těla leží v ulicích. Počítání obětí znemožňuje pokračují ostřelování. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj proto označil obléhání Mariupolu ruskou armádou za válečný zločin, který vejde do dějin.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Mariupol

Jak informuje ČTK, Rusové mají navíc podle ukrajinských úřadů násilím převážet civilní obyvatele z Mariupolu do Ruska. Přes hranice mělo být násilním odvedeno už několik tisíc obyvatel. Problém je také s evakuačními koridory z Mariupolu. Za sobotu se z města podařilo dostat jen 4128 lidí. Pád přístavního města by znamenal propojení Krymu s východním území Ukrajiny, které je pod kontrolou proruských separatistů. Poloostrov Krym Rusko anektovalo v roce 2014.

Diskuze Vstoupit do diskuze
107 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články