Biden ukázal na dva viníky vysokých cen ropy – pandemie covidu-19 a Putin

Americký prezident Joe Biden oznámil opatření, kterými chce jeho administrativa bojovat proti vysokým cenám ropy. Urychlí například přechod na elektromobily.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Šéf Bílého domu Joe Biden ve svém čtvrtečním proslovu uvedl, že za rekordními cenami ropy stojí pandemie a válka na Ukrajině. V době pandemie covidu-19 podle něj poptávka po ropě prudce klesala, čímž došlo ke zpomalení celosvětové produkce. Po rychlé obnově ale byla poptávka vyšší než nabídka, a proto začala cena ropy loni výrazně růst. Jak informuje server DailyMail, jako další důvod vysokých cen ropy americký prezident označil Vladimira Putina, který začal válku na Ukrajině.

Historické uvolnění ropných zásob

Ruská invaze podle Bidena způsobila, že cena za poslední měsíc stoupla více než za předcházející tři. Právě rychlý růst ceny ropy způsobil v USA také rychlý růst inflace, což vede k poklesu podpory šéfa Bílého doma v průzkumech. Bidenova administrativa proto hledá řešení, které americký prezident představil ve čtvrtek. Jak informuje server Echo24, USA uvolní v příštích šesti měsících ze svých strategických rezerv v průměru jeden milion barelů ropy denně. Jedná se tak o největší uvolnění zásob v americké historii.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Plnění ropy

Tento krok by měl snížit ceny pohonných hmot. Dalším opatřením Bidenovy administrativy je urychlení přechodu na elektromobily. To by mělo podle šéfa Bílého domu motoristům přinést velké úspory. „Typický řidič ušetří zhruba 80 dolarů měsíčně tím, že nebude muset platit za benzín na čerpací stanici,“ prohlásil Biden. Elektromobily se sice v USA prodávají mnohem dráže než klasické automobily, ale vláda slibuje, že se to motoristům vyplatí. Podle amerického prezidenta se totiž může situace s cenou ropy ještě zhoršit.

Trump opatření zkritizoval

Zároveň Biden přiznal, že není jasné, kdy se oznámená opatření projeví na cenách na čerpacích stanicích. Může jít podle něj o několik dnů až týdnů. V Bidenovu projevu se objevila také kritika. Ta mířila vůči ropným společnostem, které podle něj profitují z vysokých cen a přitom mohou zvýšit svou produkci. Kritika vůči Bidenovi naopak po jeho oznámení přišla od bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten šéfa Bílého domu obvinil z plýtvání národními rezervami. Podle něj se používají jen pro nouzové situace nebo konflikty.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Donald Trump

Snížit tímto opatřením ceny pohonných hmot tak je podle Trumpa marný pokus. Cena ropy už ale klesla s předstihem ve čtvrtek ráno, když se objevily náznaky Bidenova plánu. Ve čtvrtek se sešla také Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Ta už dříve slíbila, že bude postupně zvyšovat produkci ropy. Největším vývozcem ropy na světě je Rusko. Sankce uvalené na Moskvu v souvislosti s invazí na Ukrajinu narušily dodávky ze země a vyhnaly cenu ropy nahoru.

Diskuze Vstoupit do diskuze
146 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články