Na Ukrajině sílí strach z běloruské invaze. Podle Ukrajinců je to riziko, protože Putin tlačí na Lukašenka

Ukrajinci se obávají, že útok na jejich zemi z běloruského území přijde brzy. Kyjev hodnotí riziko takového kroku jako „vysoké“.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Bělorusko podle ukrajinských médií už začalo shromažďovat své armádní jednotky a vytváří konvoj, který by měl brzy překročit hranice s Ukrajinou. Jak upozorňuje server Blesk, v zemi tak sílí obavy z útoku další země. Bělorusové by prý měli přijít směrem k Volyni. Podle německého deníku Bild ruský prezident Vladimir Putin na běloruského diktátora Alexandra Lukašenka vyvíjí tlak. Nebezpečí útoku z Běloruska považuje za vysoké i mluvčí generálního štábu ukrajinské armády. Podle něj je ale ukrajinská strana připravena útok vrátit.

Zapojení Minsku je na spadnutí

Hrozbu z Běloruska měli potvrdit také očití svědkové, kteří měli pozorovat postup běloruského konvoje směrem do Brestu, což je město v těsné blízkosti Ukrajiny a také Polska. Na možný útok z běloruské strany upozornil v neděli také úřad prezidenta Volodymyra Zelenského, kterého o tom informovala ukrajinská armáda. Bělorusko mělo své jednotky přesunout podle zpráv ukrajinského parlamentu do ukrajinského Černigova.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Tanky

Běloruský prezident Alexander Lukašenko ale takovou informaci odmítl. Potvrdil ale, že své vojáky na hranici nasadí, pokud bude třeba zastavit provokaci vůči jeho zemi. Běloruská hlava státu podporuje šéfa Kremlu Vladimira Putina dlouhodobě, ale do ruské invaze na Ukrajině se dosud Bělorusko nijak nezapojilo. Podle Ukrajinců je ale takový krok na spadnutí. Rusko a Bělorusko mělo těsně před válkou na Ukrajině společné vojenské cvičení, na které dohlížel sám běloruský prezident.

Bělorusko invazi neodsoudilo

Lukašenko byl také ten, který varoval Ukrajinu a její spojence v souvislosti s jaderným zbraněmi. „Pokud převezete jaderné zbraně do Polska nebo Litvy, k našim hranicím, tak se obrátím na Putina, aby vrátil jaderné zbraně, které jsem mu dal,“ uvedl. O zatáhnutí Běloruska do ukrajinsko-ruského konfliktu se spekulovalo už před pár dny, kdy měla ruská letadla z Ukrajiny zaútočit na běloruskou vesnici. Mělo se jednat o cílenou provokaci mající vést ke vtáhnutí Minsku do války na Ukrajině.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Alexandr Lukašenko

Běloruské ministerstvo obrany ale informaci o napadení vesnice na jejím území popřelo. Za připomínku stojí také Valné shromáždění OSN, které se konalo na začátku března. Byla na něm podepsána rezoluce odsuzující ruskou invazi. Dokument podepsalo 141 zemí, jen pět agresi podpořilo. Kromě samotného Ruska byla mezi nimi Severní Korea, Sýrie, Eritrea a právě Bělorusko. Na Minsk proto Velká Británie, Evropská unie a USA uvalily sankce.

Diskuze Vstoupit do diskuze
107 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články