WHO varuje: Covid může mít v Evropě do konce února na svědomí půl milionu životů

Covid-19 nabírá v Evropě opět na síle a Světová zdravotnická organizace (WHO) vydala varování. Země se mají více snažit v zabránění přenosu viru.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) by mohlo na koronavirus v Evropě do konce února zemřít až 500 tisíc lidí. Počet pozitivních testů na covid-19 roste na evropském kontinentu už pátý týden po sobě, růst úmrtí dokonce už sedm týdnů v řadě. Podle šéfa evropské sekce WHO Hanse Kluga čelí nové vlně epidemie každá země v Evropě a ve Střední Asii. Informace přinesl server Novinky.

Očkování jako základ boje

Důvodem je podle organizace výskyt mutace delta, která je nakažlivější. Zároveň Kluge označil za příčinu zhoršení situace uvolnění opatření proti šíření nemoci covidu-19 a nedostatečnou proočkovanost obyvatel některých zemí. Vidět to jde podle šéfa evropské sekce WHO na číslech umírajících lidí v nemocnicích, kteří nejsou plně očkovaní.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Očkování

Evropská sekce Světové zdravotnické organizace má na starost oblast táhnoucí se na východ až k bývalým sovětským republikám. Celkem se jedná o 53 zemí. Tento region hlásí plně naočkovaných jen 47 procent lidí. Více než 70 procent vakcinované populace má podle Klugeho jen osm států (celý seznam států je na stránkách WHO).

Evropa opět epicentrem nákazy

Za poslední týden zaznamenala Evropa a Střední Asie 1,8 milionu pozitivních případů, což je nárůst o šest procent, a 24 tisíc úmrtí na koronavirus, což činí nárůst o dvanáct procent. Globálně Evropa tvoří 59 procent případů z celého světa a 48 procent všech zemřelých. Na Starém kontinentě navíc počet pozitivních testů nadále stoupá. Vysoký počet hlásí hlavně v Rusku, kde covidu-19 podlehlo za posledních sedm dní 8126 lidí, na Ukrajině evidovali v souvislosti s koronavirem 2819 úmrtí a v Rumunsku 3100 zemřelých.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Covid pas

Podle šéfa evropské sekce WHO je Evropa ve stejné situaci jako před rokem a je znovu epicentrem pandemie. Zároveň ale dodal, že oproti loňsku mají zdravotníci více poznatků a lepší nástroje pro ochranu lidí proti viru. Podle Klugeho by měly také státy motivovat své občany k očkování prostřednictvím vakcinačních pasů, které považuje za prostředek k individuální svobodě. Odmítl tak, že by naopak svobodu omezovaly.

Diskuze Vstoupit do diskuze
57 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články