Vakcína Pfizer chrání i před variantou omikron. Dvě dávky ale nestačí. Kolik jich je podle výrobce potřeba?

Před těžkým průběhem by měla nakažené novou variantou covidu chránit vakcína od firem Pfizer/BioNTech. V březnu má být k dispozici preparát vyvinutý na omikron.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

V Česku se objevil druhý případ koronavirové varianty omikron, proti které podle prvotních informací zřejmě nebudou dostatečně fungovat stávající očkovací látky. Nová varianta totiž umí obejít imunitu získanou z očkovaní. Má totiž neobvykle vysoký počet mutací. Podle prohlášení společností Pfizer a BioNTech jsou však slibné první výsledky testování látky na novou variantu. Vakcína comirnaty by prý měla fungovat i na omikron.

Dvě dávky nemusí chránit

Dvě dávky vakcíny ale podle německých odborníků nemusejí dostatečně před omikronem chránit. „Nevypadá to dobře pro dvakrát očkované. Třetí dávka je nutná,“ napsal na svém twitterovém účtu berlínský virolog Christian Drosten. Podle Sandry Ciesekové z univerzity ve Frankfurtu dvě dávky očkování nevedou k tak silné obrané reakci proti omikronu jako proti jiným variantám koronaviru. Protilátková reakce byla prý až 37krát slabší ve srovnání s tím, jak očkování funguje proti variantě delta.

Výrobci očkovací látky tvrdí, že v případě nové varianty, která byla ohalena v listopadu na jihu Afriky, se vytváří výrazně méně protilátek.  Třetí dávka vakcíny ale hladinu protilátek zvyšuje na 25násobek. „Z předběžných dat je jasné, že ochrana se s třetí dávkou zlepšuje,“ cituje šéfa Pfizeru Alberta Bourla iDnes. Podle výkonného ředitele BioNTechu Ugura Sahina tři dávky vakcíny by mohly poskytnout dostatečnou ochranu před covidem-19.

Vakcína na omikron bude v březnu

Varianta omikron se začala šířit po celém světě. Podle vědců má dramaticky vysoký počet mutací v genetickém kódu. Obávají se, že proto bude snáze obcházet lidskou imunitu a bude vysoce nakažlivá. Předběžné výsledky zatím ukazují, že nezpůsobuje vážnější průběh onemocnění. Současné vakcíny i ve dvou dávkách podle expertů zřejmě i proti omikronu poskytují částečnou ochranu. Konsorcium dvou výrobců vakcíny oznámilo, že pracuje na preparátu proti variantě omikron, dostupný by mohl být v březnu.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Varianty covidu-19

K očkování vyzvala veřejnost jednadevadesátiletá Britka Margaret Keenanová, která jako první člověk na světě dostala před rokem vakcínu od firem Pfizer a BioNTech. „Jsem tak šťastná, že jsem tu injekci dostala,“ cituje ji agentura Reuters. „Všem ji doporučuji,“ dodala. Britský premiér Boris Johnson vzhledem k obavám z nové varianty omikron nyní naléhá na rozšíření programu očkování třetí posilující dávkou. Zdravotní sestra May Parsonsová, která Keenanovou očkovala, řekla, že velká část hospitalizovaných s covidem není očkovaná.

Diskuze Vstoupit do diskuze
75 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články