Šéf Pfizeru: Vakcína proti omikronu bude dostupná v březnu. Moderna bude mít booster na podzim

Další vlna pandemie celosvětově sílí. Farmaceutické společnosti vyvinuly speciální vakcínu proti nakažlivějšímu omikronu. Čtvrtá dávka stávajících vakcín asi nebude nutná.

i Zdroj fotografie: Flickr
                   

Celosvětově je další vlna epidemie koronaviru znovu na vzestupu. Nakažlivější varianta omikron se masivně šíří ve Spojených státech, Kanadě i v Evropě. Přestože má mírnějších průběh, v mnohých částech světa je zdravotnický systém na hranici kolapsu. Podle generálního ředitele farmaceutické společnosti Pfizer Alberta Bourly vakcína, která cílí přímo na omikron, bude k dispozici v březnu. Imunitu získanou dosavadními očkovacími preparáty totiž omikron díky vysokému počtu mutací dokáže obejít. Chrání proti němu až třetí dávka.

Omikronová vakcína je ve výrobě

První vzorky vakcíny zaměřené na omikron firma Pfizer se už vyrábí. „Tato vakcína bude připravena v březnu,“ řekl Bourla televizi CNBC s tím, že se už vyrábí první dávky a čeká se na schválení preparátu. Podle ředitele farmaceutické společnosti vakcína bude zaměřena i na další varianty koronaviru. Zatím prý ale není jasné, zda vůbec je vakcína proti omikronu zapotřebí a jak by se používala. Firma Pfizer ale bude podle Bourly mít dávky připravené, protože registruje zájem některých zemí, které chtějí mít vakcínu k dispozici co nejdříve.

Nová vakcína má chránit zejména proti tomu, aby se člověk vůbec omikronem nakazil. „Doufáme, že dosáhneme něčeho, co bude mít mnohem lepší ochranu zejména proti infekcím. Ochrana proti hospitalizacím a závažným onemocněním, ta je právě teď se současnými vakcínami přiměřená, pokud máte třetí dávku,“ vysvětlil Bourla. Podle dat britské Agentury pro zdravotní bezpečnost vakcíny od Pfizeru a Moderny poskytují proti omikronu ochranu na 75 procent až při třetí posilovací dávce.

Čtvrtá dávka je otázkou

Na posilující dávce speciálně zaměřené proti omikronu pracuje i druhá z farmaceutických firem, jejichž vakcíny jsou nejpoužívanějšími i v Česku. Generální ředitel firmy Moderna Stephane Bancel uvedl, že společnost pracuje na boosteru pro letošní podzim, který je zaměřen na omikron a brzy vstoupí do klinických zkoušek“. Podle něho i Moderna registruje vysokou poptávku ze strany vlád jednotlivých zemí, které se připravují na pravidelné očkování proti covidu-19.

Šéf Moderny zároveň řekl, že není jasné, zda je čtvrtá dávka stávajících vakcín potřebná. S očkováním čtvrtými dávkami už začal Izrael. Vakcínu od konsorcia Pfizer/BioNTech podává lidem starším 60 let, osobám s oslabeným imunitním systémem a zdravotnickým pracovníkům. Tamní vědci zjistili, že týden po podání injekce, čtvrtá dávka vakcíny zvyšuje pětinásobně počet protilátek. Bourla není přesvědčen o tom, že čtvrtá dávka vakcíny je nutná. Podle něho je k tomu zapotřebí více důkazů, píše Times of Israel.

Diskuze Vstoupit do diskuze
64 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články