Válek má pro zvládnutí pandemie nový tým. V jeho čele je známý epidemiolog

Ministr zdravotnictví představil Národní institut pro zvládání pandemie. Má za úkol vytvářet odborná doporučení a stanoviska.

i Zdroj fotografie: Ben Skála / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Nový Národní institut pro zvládání pandemie (NIZP) byl zřízen ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09). Šéfem týmu se stal epidemiolog Roman Chlíbek. Celý tým má za úkol vytvářet odborná doporučení a stanoviska pro ministerstvo zdravotnictví, kterými se následně zabývá Integrovaný centrální řídící tým (ICŘT). Společně s NIZP spolupracuje a analyzuje dopady, výhody a realizovatelnost stanovených doporučení.

Kdo je epidemiolog Roman Chlíbek?

Tyto doporučení jsou předkládána ministrům věnujícím se problematice covidu-19, zástupcům krajů, a také Ústřednímu krizovému štábu. Institut funguje neformálně již několik měsíců. Každý týden v něm zasedají přední vědci a odborníci.

Epidemiolog-Roman-Chlibek iRoman Chlíbek s kolegyní

Institut vede epidemiolog Roman Chlíbek z Univerzity obrany, zároveň předseda České vakcinologické společnosti ČLS JEP, který bude také v čele Skupiny imunologické a vakcinologické. NIZP však tvoří i jiné odborné skupiny například Skupina analytická pod vedením Lenky Přibylové z Ústavu matematiky a statistiky Masarykovy univerzity v Brně nebo Skupina epidemiologie a prevence covid-19 pod vedením Rastislava Maďara.

Pandemie a přesné řešení

Odborná stanoviska a doporučení, která institut vytváří pomohou zvládat epidemii onemocnění covid-19 co nejefektivněji. Opatření následně projedná Centrální řídící tým a také ministři. V průběhu tvorby opatření, jsou vždy konzultována s Asociací krajů v čele s hejtmanem Martinem Kubou. Bez této spolupráce by řešení pandemie nebylo možné. Dále jsou také konzultována se zástupci zaměstnavatelů a zaměstnanců.

iZdroj fotografie: Unsplash
Muž s ochrannou maskou

Další nezbytná skupina jsou podle ministra zdravotnictví hejtmani. „To je kruciální součást celé této struktury,“ cituje Česká televize ministra Válka. Navržená opatření se s nimi konzultují.

„V České republice dosud chyběla všeobecně respektovaná autorita, která by reprezentovala odborná stanoviska příslušných výborů lékařských společností České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně a byla nezávislou oporou ministerstva zdravotnictví, jako je tomu třeba v Německu v případě Kochova institutu,“ cituje Forum24 vysvětlení ministra zdravotnictví Vlastimila Válka.

Diskuze Vstoupit do diskuze
133 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články