Vánoční prezidentův projev vzbudil emoce. Co si o něm myslí politici?

Projevy prezidenta Miloše Zemana bývají často velmi kontroverzní. Ani v době, kdy lidé čekají spíše laskavá slova, se nevyhýbá tvrdým vyjádřením.

i Zdroj fotografie: Miloš Zeman - prezident České republiky / Facebook
                   

Vánoční projev prezidenta Miloše Zemana opět vyvolal četné rozporuplné reakce. Především z řad vládní koalice zní slova o tom, že hlava státu šířila dezinformace a zbytečně jitřila emoce. Prezident v neděli mluvil o Green Dealu, cenách energií, NATO nebo očkování proti koronaviru. Premiér Petr Fiala (ODS) se snažil reagovat velmi smířlivě. Některé části prezidentova projevu ovšem v jiných politických stranách vyvolaly i nesouhlasné reakce.

Místo poselství Zemanovy názory

„Je dobře, že Miloš Zeman ve svém projevu zmínil tři nejpalčivější problémy dneška a zdůraznil nutnost očkování. Na řešení koronavirové situace, vysokých cen energií a snížení deficitu můžeme mít různé názory. Shodujeme se ale, že to jsou nejdůležitější úkoly, které před námi stojí,“ napsal na Twitteru premiér a předseda ODS Petr Fiala. Vyhnul se tak kritickým slovům, která znějí z vládní koalice.

Třeba předsedkyně Poslanecké sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová prezidenta obvinila, že se v jeho projevu objevily velké nepřesnosti. Podle ní projev nebyl vánoční poselství, ale shrnutí Zemanových názorů. „Například když tvrdil, že součástí Green Dealu je i zákaz vytápění plynem od roku 2030,“ citoval ji Český rozhlas. EU přitom navrhuje, aby se plynem přestalo topit od roku 2040. A rozhodně prý EU nikdy nemluvila o zákazu jízdy auty se spalovacím motorem. Jen chce, aby se od roku 2035 již tato auta neprodávala.

„Prezident Zeman tvrdí ve svém vánočním poselství, že Green Deal nám ukládá v roce 2030 přestat topit zemním plynem. Nic takového není pravda a veřejnost by na to měla být upozorněna. Úkolem vánočního poselství není strašení občanů nepravdivými informacemi,“ kritizoval ho pro iDNES Miroslav Kalousek. Slova o zákazu topení plynem za dezinformaci označil i předseda Pirátů Ivan Bartoš. Podle něho by prezident měl lidi spojovat, a ne štěpit.

Části Green Dealu mohou být nebezpečné

Předseda ANO a expremiér Andrej Babiš souhlasí se slovy prezidenta, že některé ekologické návrhy Evropské komise by mohly být pro Česko až nebezpečné. Odmítá však, aby se ČR snažila z Green Dealu vyvázat. Znamenalo by to totiž, že by se připravila o všechny peníze, které chce EU na projekty dávat. „Nesmyslům o plynu nebo zákazu výroby aut se spalovacími motory zabránit můžeme. Musíme k tomu využít naše předsednictví v roce 2022,“ tvrdí.

iZdroj fotografie: Úřad vlády ČR
Andrej Babiš

Naopak nepřipojení se k závazkům Green Dealu by uvítal předseda SPD Tomio Okamura, který v tom s prezidentem souhlasí. Připojil se také k varování ohledně nebezpečí růstu cen energií. „Vlády Petra Fialy i Andreje Babiše mají plnou zodpovědnost za zdražování a mohou odstoupit od Zeleného údělu a také ze systému obchodování s emisními povolenkami, který se stal nástrojem spekulantů,“ řekl.

Diskuze Vstoupit do diskuze
82 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články