Neradostné varování. Varianty delta a omikron mohou společně vytvořit novu nebezpečnou supermutaci

Koronavirus během dvou let, kdy trápí lidstvo, několikrát významně změnil svoje vlastnosti. Je nakažlivější a je otázka, co udělá případná kombinace variant.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

V současném světě, kdy se lidstvo potýká s pandemií covid-19, dominuje varianta delta. Ta vytlačila předchozí varianty koronaviru, protože je mnohem nakažlivější. V současné době se ale objevila varianta omikron, které se zdá nakažlivější ještě více a může prolamovat imunitu. Vědci zatím nemají dostatek informací. Nyní se ale od šéfa společnosti Moderna Paula Burtona objevilo další varovaní – možná kombinace obou variant.

V buňce se mohou varianty spojit

Podle Blesku, který o jeho stanovisku informoval, by se teoreticky obě varianty mohly spojit v jednu. Taková možnost hrozí v okamžiku, kdy se v populaci vyskytuje více variant nějakého viru. V tomto případě delta a omikron, které se nyní obě v hojných počtech objevují třeba ve Velké Británii a dalších zemích. Burton vysvětlil, že se viry mohou zkombinovat v okamžiku, kdy oba napadnou stejnou buňku.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Varianta omikron

Tuto situaci vědci nazývají rekombinační událostí. Dobrou zprávou je, že u koronaviru nejsou zatím takové jevy časté. Odborníci je zaznamenali zatím jen ve třech případech. Koronavirus se většinou mění jen prostřednictvím mutací jednoho viru. Ta, které má nejlepší vlastnosti pro šíření, tedy většinou vyšší nakažlivost a schopnost překonat imunitu, se nakonec rozšíří. Pokud by se spojily dvě silné mutace, mohla by teoreticky vzniknou supervarianta, která prolomí imunitu i očkování.

V Česku je omikronu mnohem více

To se teoreticky může stát i v České republice. Laboratoře zde odhalily jen několik případů omikronu, ale to podle odborníků neznamená, že jich je opravdu jen tak málo. „V získaných výsledcích vidíme stav epidemie v minulosti, tedy před několika dny či před týdnem. Pokud se omikron v Česku šíří podobně dobře jako v jiných evropských zemích, a není důvod si myslet, že tomu tak není, tak skutečně nakažených je několikanásobek a jejich počet se bude rychle zvyšovat,“ varoval na serveru Seznam zprávy imunolog Zdeněk Hel.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Laboratoř

Data posledních týdnů naznačují, že poslední vlna covid-19 v České republice začíná pomalu slábnout, i když sestupný trend je pozvolný. Ve středu laboratoře zaznamenaly 11 625 nových nakažených, což je téměř o pět tisíc méně než před týdnem. Skupina MeSES varovala, že na začátku příštího roku může začít omikron v Česku převažovat a zcela situaci změnit. Zdá se totiž, že na něj nepůsobí imunita po prodělání nemoci a monoklonální látky. Jako nejlepší vědci doporučují aplikaci posilující dávky vakcín.

Diskuze Vstoupit do diskuze
122 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články