Ve Francii se objevila nová varianta koronaviru, která má víc mutací než omikron

V řadě evropských zemí převládá mezi novými nákazami omikron, který vytlačil deltu. Do Česka má vlna nakažlivé varianty viru dorazit v polovině ledna.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Novou variantu koronaviru zachytili vědci ve Francii. Označili ji zatím zkratkou B.1.640.2. Podle expertů má 46 mutací ve spike proteinu, což je více než u omikronu. Testy ji prokázaly u dvanácti lidí v okolí města Marseille. Nákaza byla do země zavlečena z Kamerunu. Nová varianta by mohla být nakažlivější a odolnější proti stávajícím covidovým vakcínám. Ale zatím odborníci o novém kmenu nemají k dispozici příliš mnoho dat.

Vysoký počet mutací vzbuzuje obavy

Přestože se toho o nové variantě zatím příliš neví, vědci se obávají vysokého počtu mutací spike proteinu. Právě proti němu jsou zaměřené stávající vakcíny. Nová varianta má 46 těchto mutací, zatímco u omikronu se jich našlo 37. U nové varianty odborníci zjistili mutace N501Y a E484K, které jsou již známé z jiných typů virů. Zejména u E484K vědci předpokládají, že oslabuje účinek protilátek získaných infekcí a očkováním. Některé kombinace mutací vědci označují za atypické.

O objevu nové varianty vědci informovali v předběžné studii, která ještě nebyla přezkoumána nezávislými odborníky. Server Business Insider napsal, že B.1.640.2 může představovat velkou hrozbu, nicméně v jiných zemích než ve Francii žádné případy dosud nebyly hlášeny. Světová zdravotnická organizace nový kmen zatím neoznačila jako vyšetřovanou variantu. Pozitivní vzorky lékaři odebrali už v listopadu od turisty z Kamerunu, dalších jedenáct lidí se od něj nakazilo.

Vir SARS-CoV-2 je nepředvídatelný

Podle vědců objev nového kmenu dokládá nepředvídatelnost vzniku nových variant viru SARS-CoV-2. „V tuto chvíli toho nelze o nové variantě moc říct,“ cituje lékaře Christopha Spechta Focus.Mutace jsou na denním pořádku. Nyní je víceméně věcí náhody, že právě tahle se nahlásila. Vždy existuje mnohem více mutací, kterých si ani nevšimnete,“ poznamenal s tím, že jak se nový kmen B.1.640.2 šíří a jak je vůči němu účinné očkování, je stále zcela nejasné.

„Neustále jsou objevovány desítky nových variant, ale nemusí to nutně znamenat, že budou nebezpečnější. To, co dělá variantu známější a nebezpečnější, je její schopnost množit se díky počtu mutací, které má ve vztahu k původnímu viru,“ uvedl epidemiolog Eric Feigl-Ding. V řadě evropským zemí, zejména ve Francii, Velké Británii nebo Portugalsku, mezi novými nákazami momentálně převládá varianta omikron, který vytlačil deltu. V Česku by tato vysoce nakažlivá varianta měla dominovat v lednu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
74 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články