Česko v porovnání s dalšími zeměmi EU zaostává v podávání třetích dávek. Zájem o očkování před svátky opadá

V podávání posilujících dávek vakcíny proti covidu-19 je Česko v rámci zemí Evropské unie až na sedmnáctém místě. Třetí dávku dostalo jen 16,6 procenta populace.

i Zdroj fotografie: Unsplash
                   

K třetí dávce očkování se od půlky ledna mohou přihlásit všichni lidé starší osmnácti let. Zrychlení očkovacího harmonogramu schválila ještě bývalá vláda Andreje Babiše (ANO). Došlo i ke zkrácení lhůty pro podání třetích dávek. Vláda chce tak dosáhnout vyšší proočkovanosti, která je podle kabinetu klíčová i pro boj s koronavirovou variantou omikron.

Zájem opadá

Motivací vlády k urychlení očkování je zřejmě to, že zájem o vakcinaci začal znovu opadat. Zejména o očkování třetími dávkami, které tvoří delší dobu zcela dominantní část denně podaných dávek, píše Echo24. Podle bývalého premiéra Babiše bylo třeba urychlit podávání třetích dávek, jelikož mohou poskytnout lepší ochranu před novou variantou omikron, jejíž větší rozšíření se očekává i v Česku zřejmě v době vánočních svátků.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Očkování malé dívky

Kabinet měl obavy o očkovací kapacity. Vedle očkování prvních, druhých i posilujících dávek, se také spustila vakcinace dětí od pěti do jedenácti let. Podle dat ministerstva zdravotnictví ještě minulý týden zájem o vakcínu stoupal, přesto se počet podaných dávek za den vyjímečně přehoupl přes hranici 100 tisíc. Přitom se odhadovalo, že kapacita je zhruba 150 tisíc.

Česko zaostává za průměrem

Při porovnání údajů o podaných očkovacích dávkách z minulého a tohoto týdne je ale zřejmý pokles zájmu. Každý den se podalo o několik tisíc vakcín méně. Například minulý čtvrtek to bylo 100 tisíc dávek, tento čtvrtek už ale jen 93 tisíc. Podle dat ministerstva zdravotnictví za propadem stojí právě podávání třetích dávek, které tvoří už několik týdnů dominantní část očkování, uvedl server.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Pfizer vakcína

V podávání posilujících dávek vakcíny proti koronaviru je Česko v rámci zemí Evropské unie až na sedmnáctém místě. Třetí dávku dostalo asi 16,6 procenta populace, přičemž průměr v EU je 19,2 procenta. Třeba v Rakousku je to 37 procent. V Česku od začátku očkování zdravotníci aplikovali celkem 14,85 milionu dávek, ukončené očkování má 6,56 milionu lidí, posilující dávku má přes 70 tisíc lidí.

Diskuze Vstoupit do diskuze
128 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články