Čekají nás změny v povinném očkování. „Zavedeme je už brzy,“ řekl Fiala

Premiér Petr Fiala (ODS) potvrdil, že splní svůj avizovaný slib a vyhlášku o povinném očkování proti covidu-19 alespoň zčásti zruší.

i Zdroj fotografie: S vědomím Petra Fialy / Facebook
                   

Vyhlášku o povinném očkování stihla před svým koncem schválit vláda Andreje Babiše (ANO). Nařízení od března příštího roku ukládá povinnost aplikace vakcíny proti covidu-19 vybraným profesním skupinám a plošně lidem nad 60 let. Nový kabinet s tím nesouhlasí, a proto hodlá část této vyhlášky zrušit. Premiér Petr Fiala pro TV NOVA potvrdil, že k prvním změnám dojde už brzy.

Zodpovědnost bude hlavně na lidech

Jednat se má o zrušení povinného očkování pro věkové skupiny. Další část vyhlášky, a to povinnost vakcíny pro vybrané profese, chce jeho vláda ještě prodiskutovat. S rozumem a zodpovědností hodlají podle Fialy ministři přistupovat také k opatřením. Řešení mají podle něj chránit občana, ale zároveň umožnit s covidem-19 žít. Nové restrikce by tak měly mít na lidi co nejmenší dopad, ale zároveň jim zajistit dostatečnou ochranu. Fialova vláda se bude také spoléhat na samotné občany.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Covid pas v restauraci

„Skutečně lidem věříme a snažíme se je vyzvat k odpovědnému chování,“ řekl premiér. Zároveň ubezpečil, že kabinet bere v potaz také rady zdravotníků a lékařů. Odmítá tak výtky, že by se vláda málo opírala o názory odborníků. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) oznámil, že se chce ve svém funkčním období zaměřit na tři oblasti. Zachovat hodlá výuku ve školách, posílit roli PCR testů a přerozdělovat pacienty mezi nemocnicemi. Nový šéf zdravotnictví tak na rozdíl od minulého ministra zřejmě očkování nedává takovou důležitost.

Zdravotníci vytvořili petici

Povinné očkování vytváří vlnu nevole napříč společností. Jak informuje server iDnes vznikají dokonce petice proti nátlaku na povinné očkování vybraných profesí. Takzvanou Deklaraci sester už podepsalo téměř 16 tisíc zdravotních pracovníků, Deklarace lékařů má už dokonce skoro 80 tisíc podpisů. Zdravotníci odmítají postih neočkovaných, kdy hrozí i ztráta zaměstnání. „Naprosto nelidsky nás vyhodit, ukončíte pracovní poměr výpovědí bez mrknutí oka, aniž byste jen na chvilku připustili, že řada z nás byla covidem-19 zasažena a s námi celé rodiny a přátelé,“ uvádí Deklarace sester.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zdravotní sestra

Dále je v ní vysvětleno, že zdravotníci jsou právě ti, kteří se stále potkávají se zdravotními riziky a v důsledku prodělání různých infekčních onemocnění jsou nejméně ohroženou skupinou. Vyhláška k povinnému očkování zahrnuje kromě zdravotníků, také pracovníky v sociálních službách, vojáky, policisty, městské strážníky, hasiče včetně těch dobrovolných, pracovníky hygienických stanic, mediky a také studenty zdravotních škol.

Diskuze Vstoupit do diskuze
113 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články