Velké zdražování odstartovalo. Ceny podle ekonomů vyskočí nejvíc za posledních 14 let. Za co všechno si připlatíme?

Ceny v roce 2022 už vyskočily u potravin, elektřiny, plynu, vody, jízdného, služeb, svozu odpadu i u bydlení. Podle ekonomů bude zdražování dál pokračovat.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Podle ekonomů si připlatíme téměř za všechno. Cena vyskočí u elektřiny, plynu, služeb, potravin, vody, hypoték. Nejdramatičtější odhady hovoří, v případě spotřebitelského zboží, až o desetiprocentním nárůstu cen. „Nárůst cen bude nejvyšší za posledních 13 nebo 14 let,“ cituje ekonoma Petra Studničku server TN. „Bude těžké hledat položku ve spotřebním koši, která by nezdražila. Zdraží prakticky úplně všechno,“ dodal ekonom David Marek. Přitom už na konci loňského roku podle Českého statistického úřadu stouply meziročně ceny až o 6 procent.

Potraviny, MHD a energie

Za potraviny necháme v obchodě daleko více peněz. Například za máslo si podle Českého statistického úřadu připlatíme i 10 korun. Cena kilogramu hovězího by mohla vyskočit o sedm korun, vepřového nebo šunky o šest korun. Zdraží také pečivo, mléčné výrobky i ovoce a zelenina. Připlatit si lidé budou muset i za jízdné v MHD. Řada měst zvýšila ceny, například v Českých Budějovicích se jízdné zvedne z 50 na 75 korun. Nový ceník mají i České dráhy. Cesta z Prahy do Ostravy bude stát zhruba o 10 korun víc.

Nejvíce rodinné rozpočty zasáhne stoupající cena energií na burzách. Společnost Innogy zvýšila u základních tarifů Standard cenu plynu o 15 a cenu elektřiny o 19 procent. U firmy E.ON to je u elektřiny v průměru o 17 a u plynu o 16 více procent. ČEZ u nejběžnějších sazeb zvýšil cenu elektřiny zhruba o třetinu, v průměru tedy o 250 korun. Už od prosince zvýšila ceny také Pražská teplárenská. Průměrná domácnost si tak musí připlatit každý měsíc o 350 korun navíc.

Voda, služby i bydlení

Tradičně v lednu stoupá i cena vody. V Praze cena vodného a stočného za metr krychlový poskočila z loňských 101,59 korun na 108,13 korun. Středočeské vodárny zvýšily cenu na 115,39 korun, Severočeská vodárenská společnost na 112,45 korun. V Hradci Králové to bude 105,44 korun, na Pardubicku 105 korun, na Olomoucku 94,76 korun. Ekonomové předpokládají, že se brzy zvednou ceny služeb. „Připlatíme si například v kadeřnictvích, zdražovat budou restaurace nebo ubytování na horách,“ řekl ekonom Marek.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vodné a stočné

Zdraží také bydlení i svoz odpadů. Například v Rakovníku lidé za svoz odpadu zaplatí 960 korun namísto dosavadních 720 korun. V Jihlavě si zase lidé připlatí 124 korun navíc, ve Frenštátě pod Radhoštěm potom 145 korun navíc. Některá města zvyšují nájemné v bytech. Například Kutná Hora nově chce 60 korun za metr čtvereční, dosud to bylo 46 korun. Stále zdražují i hypotéky, kdy jejich průměrná úroková sazba v prosinci dosáhla až kolem čtyř procent.

Diskuze Vstoupit do diskuze
145 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články