Více peněz za respirátory. Vláda neprodloužila výjimku na DPH, připlatíme si i stovky korun ročně

Kromě cen elektřiny a tepla si připlatíme za respirátory, které byly až dosud osvobozeny od daně. Toto opatření stálo veřejné rozpočty přibližně 1,1 miliardy korun.

i Zdroj fotografie: Pixnio
                   

V rámci boje proti šíření covidu, součástí kterého bylo také nošení respirátorů, vláda vloni v únoru dočasně zrušila 21procentní daň na tuto ochranu dýchacích cest, píše Deník. Původně to mělo platit jen dva měsíce. Nakonec se daňová úleva kvůli epidemické situaci protáhla až do konce roku 2021. Ministerstvo financí předpokládá, že se cena respirátorů zvedne jen o pár korun.

Kdo na to doplatí a připlatí si?

Podle Tomáše Proudy, prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu, bylo prominutí DPH na respirátory dobrým krokem a nechápe, proč v tom noví ministři nechtějí pokračovat. Stejný názor má poslankyně a bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO): „Když vláda nařizuje jakoukoli restrikci, musí ji spojit i s podporou. Zatím trvá restrikce nosit respirátory v určitých vybraných místech a lidem se v tuto chvíli nedostane žádné podpory. Doplatí na to kdo? Opět sociálně slabší,“ uvedla k tomu.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Peníze

Kolik peněz navíc lidé za respirátory zaplatí, záleží také na tom, jak často je mění. V oficiálním stanovisku ministerstva zdravotnictví se životnost respirátoru udává v řádu několika hodin. Znamená to, že kdyby každý člen rodiny používal jeden respirátor na jeden den, rodina se čtyřmi členy by při starých cenách platila něco přes 1 000 korun měsíčně. Od 1. ledna si ovšem za takový nákup připlatí každý měsíc až o další čtyři stovky, píše i Forum24.

Jak ušetřit a zachovat respirátory co nejdéle bezpečné

Experti se shodují na tom, že jednorázové použití respirátorů je nejbezpečnější. Pro ty, kteří chtějí ušetřit, existuje však další možnost. „Mám jeden na pondělí, jeden na úterý až jeden na neděli a vždycky po týdnu si znovu vezmu ten, který patří pro daný kalendářní den. Když po celém dni respirátor sundám, pověsím ho v předsíni nebo na nějakém suchém čistém místě doma,“ prozradil Vladimír Ždímal, který je vedoucím Ústavu chemických procesů AV ČR.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Žena s respirátorem

Po týdnu v těchto podmínkách totiž patogeny na povrchu respirátoru nejsou schopné množit se. Potvrzuje to i biolog Jaroslav Flegr: „Určitě tento systém funguje. Původně se doporučovala sterilizace na 50 stupňů, to je ale nesmysl. V současné době se už doporučuje nechat respirátory vysušit a odležet týden, možná stačí i míň.“ Pokud však máte přece jen raději jednorázové použití, na některé obchody stále ještě DPH do nových cen nepromítly a je možné ušetřit.

Diskuze Vstoupit do diskuze
106 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články