Místo občanky QR kód. Nová vláda se chce výrazně zaměřit na digitalizaci

Doklady nahradí telefon a skončí čekání ve frotnách na úřadech. I to jsou sliby vlády Petra Fialy (ODS) v oblasti digitalizace státní správy.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Přechod na elektronické doklady by měl být pro Čechy snadnější i díky mobilní aplikaci Tečka, která slouží k prokázání bezinfekčnosti na covid-19. Nový systém má fungovat velmi podobně. K prokázání totožnosti tak bude stačit ukázat jen QR kód v mobilním telefonu. „Místo opisování údajů bude stačit ukázat QR kód, a úřad se z něj dozví potřebné údaje,“ cituje odborného garanta Pirátů pro oblast informatiky, Ondřeje Profanta, server Deník.

Odborníci plány vítají

K prokázání řidičského oprávnění nebo potvrzení 18 let pro prodej alkoholu by dokonce mohly stačit jen chytré hodinky. Změn se ale nemusí obávat ani ti, co mají plastové kartičky v oblibě. Převedení dokladů do mobilu nebo hodinek má být dobrovolné. Novinky mají být zavedeny během roku 2023. Česku několik měsíců potrvá než sladí systém evidence dokladů s ostatními státy Evropské unie. Její instituce mají tyto změny projednávat ve druhé polovině letošního roku, tedy v době českého předsednictví.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Dokument

Plánovaný přechod na elektronické doklady vítají také někteří experti. „Je to vysoce žádoucí, snadno proveditelné a nepředstavuje žádné ohrožení bezpečnosti dat,“ okomentoval Vladimír Smejkal, odborník na informační systémy. Podle něj k tomu mohlo dojít už v minulosti, ale teď je nejvyšší čas. Smejkal má za to, že stávající doba ukázala, že lidé nemají obavy z on-line komunikace. Připomněl výrazný nárůst nákupů Čechů v e-shopech či práci z domova.

Konec tápání při vyplňování formulářů?

Digitalizace dokladů by neměla být problémem ani pro starší generaci, protože vláda hodlá zřídit telefonickou asistenci. Ke změně má dojít také při komunikaci s úřady. Skončit by mělo složité vyhledávání formulářů na webu státních institucí. Kabinet Petra Fialy (ODS) hodlá všechny internetové stránky úřadů sjednotit, aby měly obdobný, jednoduchý a intuitivně zvládnutelný přístup.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Formulář

Vláda plánuje zprovoznit systém, který bude na konec platnosti dokladů, jako jsou občanky a řidičský průkaz, občany upozorňovat. Týkat se to má nejen průkazů, ale také osvědčení nebo rozhodnutí. Jak vyplývá z programového prohlášení vlády, pro zjednodušení má být vytvořena také mobilní aplikace Portálu občana. Zároveň bude pro Čechy stále možnost komunikovat se státem i mimo internet. Rozšířit se má funkce Czech POINTu a zřízena má být také telefonická linka s asistentem.

Diskuze Vstoupit do diskuze
95 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články