Flegr: Vláda už vzdala boj s covidem. Známý biolog se vyjádřil k neočkovaným a kuřákům

Evoluční biolog Jaroslav Flegr doporučuje, aby se lidé nechali očkovat. Přestože vakcína nezaručuje, že se virem nenakazí, vyhnou se těžkému průběhu onemocnění.

i Zdroj fotografie: Jaroslav Flegr / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Epidemie koronaviru v Česku zrychluje. Přibývá nově nakažených i lidí, kteří potřebují hospitalizaci. Nemocnice znovu musí odkládat péči, která není akutní. Přibývají i mrtví, kterých je kolem padesáti denně. Podle evolučního biologa Jaroslava Flegra to signalizuje, že se může opakovat loňský podzim. Tehdy zasáhla zemi velká koronavirová vlna a nemocnice sotva zvládaly nápor nakažených. Z obavy před kolapsem zdravotnictví vláda zavedla sadu přísných restriktivních opatření.

Infikuje se víc lidí, než loni

Stávající protiepidemická opatření jsou zatím jen částečná, i když se postupně zpřísňují. K razantním vláda zřejmě přistoupí v úterý. Podle Flegra ale měla přijít dřív. „Situace bude podobná, jen bude umírat více osob středního věku. Z očkovaných se sice dostane do nemocnic a zejména na jednotku intenzivní péče menší procento nakažených, vláda však vzdala jakýkoli boj s epidemií, takže se bude infikovat mnohem víc lidí než loni,“ cituje biologa server Extra.

Koronavirová situace se zhoršuje. Tři dny po sobě testy odhalily více než deset tisíc nakažených. Rada vlády pro zdravotní rizika kloní k tomu, že by jako potvrzení o bezinfekčnosti platilo jen očkování a potvrzení o prodělání covidu-19. Pro neočkované by se uzavřely kulturní a sportovní akce nebo restaurace. „Na hromadných akcích by se měli testovat všichni. Deltu šíří, i když jen zhruba poloviční rychlostí, i lidé očkovaní,“ vysvětlil serveru Flerg.

Biolog apeluje na očkování

Vakcinaci biolog ale doporučuje. Apeluje, aby lidé neváhali a nechali se očkovat. I když vakcína podle něho nezaručuje, že se očkovaní virem nenakazí, je vysoce pravděpodobné, že je uchrání těžkému průběhu onemocnění. Podle aktuálních dat ministerstva zdravotnictví má v Česku ukončené očkování téměř 6,2 milionu lidí, což je necelých 60 procent populace. Třetí posilující dávku už dostalo 472 tisíc osob.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Očkování

Biolog je zaskočený tím, že vakcínu dosud nemají všichni lidé, kteří pracují ve zdravotnictví. „Doufám, že výsledky trochu zkresluje velké procento zdravotníků, kteří nemoc již prodělali. Nízký podíl neočkovaných, stejně jako relativně vysoký podíl kuřáků mezi zdravotníky, ukazuje, že lékařské vzdělání není v České republice zárukou schopnosti racionálně vyhodnocovat vědecká data a ani společenské zodpovědnosti,“ prohlásil Flégr.

Diskuze Vstoupit do diskuze
118 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články