Vstup do Česka se opět zkomplikuje. Vláda zavedla nová opatření

Resort zdravotnictví vydal nová opatření k překročení hranic do tuzemska. Nyní ministerstvo požaduje povinný PCR test.

i Zdroj fotografie: Úřad vlády ČR
                   

Vstup do České republiky je pro cizince ze zelených a oranžových zemí, podle mapy cestovatele, omezený. Cizinci potřebují PCR test na nemoc covid-19. Pro tuzemské obyvatele či lidi s přechodným a trvalým pobytem zůstává vše při starém. Uvedlo to ministerstvo zdravotnictví, které upravilo své původní vyjádření, které sdělovalo, že testy budou potřeba i pro cestující ze zemí s nízkým a středním rizikem nákazy, včetně občanů ČR.

Zpřísnění opatření

„Podmínky vstupu do ČR se zpřísňují pouze pro cizince,“ informovalo ministerstvo. „Takto bude ještě dnes upraveno ochranné opatření. Při jeho přípravě a zveřejnění došlo k nedorozumění. Omlouváme se všem, kterých se mohla tato chyba dotknout, za způsobené komplikace,“ citovaly Hospodářské Noviny doplnění vyjádření resortu.

Resort zdravotnictví se řídí informacemi z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), seznam zemí se každý týden aktualizuje, a to podle míry rizika nákazy. K územím s nízkým rizikem nákazy patří v Evropě pouze Vatikán.

Návrat do tuzemska

Při návratu ze země s vysokou nebo velmi vysokou mírou rizika je povinný PCR test v Česku nejdříve pátý, ale nejpozději 14. den po příjezdu. Zúčastněná osoba musí nosit ochranu dýchacích cest. Při návratu z jakékoliv země musí být navíc vyplněn příjezdový formulář, pokud člověk cestuje veřejnou dopravou.

Stát formuláře po příjezdu do země zavedl kvůli koronavirové pandemii. Musí je vyplnit všichni starší šesti let, kteří v posledních 14 dnech byli déle než 12 hodin v cizině. Informovaly o tom České Noviny.

Diskuze Vstoupit do diskuze
141 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články