Učitelka pražské základní školy před osmáky šířila ruskou propagandu

Češtinářka Martina Bednářová věnovala v minulém týdnu hodinu slohu tématu války na Ukrajině. Místo ověřených informací ale dětem předkládala lži.

i Zdroj fotografie: Unsplash
                   

Jak informuje server SeznamZprávy, osmáci z pražské Základní školy Na Dlouhém Lánu si výklad učitelky o Ukrajině nahrály. Audiozáznam v délce 18 minut zachytil například, jak učitelka Martina Bednářová děti informuje o tom, že dostala obrázek současného Kyjeva. „Jako nic se tam neděje,“ řekla osmákům v hodině češtiny. V okamžiku, kdy se žáci pokusili argumentovat tím, že záběry ze zpráv ukazovali hořící Kyjev, zeptala se jich, jestli mají na mysli zprávy České televize.

Učitelku čeká vyhazov

Pak na ně začala apelovat, aby si vyhledávali více informačních zdrojů, protože ČT je vázaná na miliardáře Sorose. „A o tom víme přesně, komu ten je poplatný,“ vysvětlovala dětem učitelka. Situaci na Ukrajině Bednářová zlehčovala, přestože měla ve třídě být přítomna také uprchlice z Ukrajiny. „Už částečně umí česky. Takže právě to je na tom asi ta úplně nejhorší věc, na té celé hodině,“ cituje jednoho ze žáků server SeznamZprávy. Pedagožka si není vědoma svého pochybení ani zpětně.

iZdroj fotografie: Fotografie: Pixabay
Fake news

„V hodině jsme se zabývali dnes tolik diskutovanou tematikou rusko-ukrajinské války stručnými přehlednými dějinami obou států. Pracovala jsem pouze s ověřenými a historicky zdokumentovanými fakty, napsala Bednářová ve svém vyjádření pro server SeznamZprávy.

Jiný názor má ale ředitelka školy Renata Riedlová, která po poslechnutí nahrávky češtinářku stáhla z vyučování. „Okamžitě jsem paní učitelce nařídila překážku na straně zaměstnavatele, aby už mezi děti do tříd nechodila,“ sdělila serveru SeznamZprávy. Po Velikonocích má dojít k ukončení pracovního poměru.

Putin jako hrdina

Ředitelka byla obsahem nahrávky šokovaná. Podle odborníka na vzdělávání Bohumila Kartouse je z audiozáznamu zjevné, že pedagožka věří dezinformacím. Ty se šíří převážně po sociálních sítích. Jak informuje ČTK, výzkumníci z londýnského think tanku Institute for Strategic Dialogue (ISD) identifikovali deset veřejných skupin na sociální síti Facebook, které podporují ruského prezidenta Vladimira Putina.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vladimir Putin

Dohromady mají zhruba 650 tisíc členů z různých částí světa. Obsah je zveřejňován v angličtině, ruštině, perštině, arabštině a khmerštině. Šéf Kremlu je v těchto skupinách líčen jako hrdina, který se postavil Západu. Vykreslován je jako mírumilovný, laskavý a usměvavý člověk. Příspěvky mají velký dosah. Podle výzkumníků za minulý měsíc na 16 500 příspěvků zareagovalo více než 3,6 milionu uživatelů.

Diskuze Vstoupit do diskuze
133 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články