Vzdejme se zábavy a osobních kontaktů. Situace je vážnější, než kdy byla, apeluje v emotivním videu Rakušan

Budoucí ministr vnitra v nové pětikoaliční vládě Vít Rakušan slíbil, že politici budou na další vlnu koronavirové pandemie připraveni a nebudou opakovat staré chyby.

i Zdroj fotografie: Česká pirátská strana
                   

V boji s pandemií by podle budoucího ministra vnitra Víta Rakušana lidé měli dbát na svoji osobní odpovědnost. „Situace je vážná, je možná vážnější než kdy byla,“ říká v emotivním projevu, který zveřejnil na svém twitterovém účtu. Apeluje v něm, aby se lidé vzdali zábavy a dodržovali protiepidemická opatření. Zároveň odsoudil nadávky a výhružky zdravotníkům. Slíbil také, že na další vlnu koronaviru bude politická reprezentace připravena.

O kousek méně zábavy

Koronavirovou situaci je podle něho třeba zvládnout společnými silami. Rakušan ve videu vyzval každého k osobní odpovědnosti. Lidé by před covidem-19 měli ochránit nejohroženější skupiny, ale také své nejbližší. „Dokážeme to jenom tak, že budeme sami zodpovědní, budeme dodržovat všechna ta opatření, byť o nich někdy pochybujeme. Budeme se sami zříkat našich sociálních kontaktů a možná té zábavy v tom našem životě bude zase o kousek méně,“ uvedl předseda STANu. 

Budoucí šéf resortu vnitra upozornil na situaci zdravotníků. „Je to nepříjemné, ale já mám jednu sousedku, je to zdravotní sestřička, a ona brečela, protože si myslela, že nikdy, ale už nikdy nezažije tu jedinečnou strašnou zkušenost z toho loňského roku,“ řekl s tím, že chodila z práce i do práce vysílená fyzicky a psychicky. Před rokem podle Seznam Zpráv na covidových jednotkách denně umíralo v průměru padesát lidí.

Slibuje, že se krize nebude opakovat

Rakušan řekl, že si zdravotníci nezaslouží nadávky. „Nenadávejme zdravotníkům, oni za to nemohou. Naopak pokloňme se jim, poděkujme jim a držme jim palce. Držme jim palce tím, jak se sami budeme chovat, to jim totiž pomůže,“ prohlásil. Ve videu současně slíbil, že se politici znovu nedopustí chyb, které k současnému stavu vedly. „Musíme se připravit, a to je slib nás politiků, na to, aby už se tahle krize nikdy neopakovala, abychom na ni byli připraveni, abychom neopakovali ty staré chyby, které děláme znovu a znovu,“ dodal.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Nemocnice

Podle něho je důležité, aby se nerozdělovala společnost. „Abychom to zvládli my všichni, jako společnost, tak se navzájem potřebujeme. Nepotřebujeme příkopy, potřebujeme společnost, která drží pohromadě,“ uzavřel Rakušan. V nové vládě pětikoalice bude Rakušan zastávat post šéfa resortu vnitra. V poslední době se o něm stále častěji spekuluje jako o kandidátovi na prezidenta. Sám kandidaturu nevyloučil, napsal Deník N. Volba hlavy státu se má uskutečnit v lednu 2023.

Diskuze Vstoupit do diskuze
149 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články