Volby ve Spojených státech může rozhodnout názor, jak se má ve školách učit o otroctví a historii země

Šéf Bílého domu Joe Biden je právě na klimatické konferenci ve skotském Glasgow. Volby guvernéra v Kalifornii ale zřejmě rozhodne jiné téma.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Americký prezident Joe Biden na klimatické konferenci ve Skotsku obhajuje v těchto dnech vůdčí roli USA v boji proti klimatické změně. Jak se ale zdá, voliče podle listu Washington Post Virginii zajímá zcela jiné téma. Volba guvernéra se točí kolem toho, jaký mají kandidáti názor na způsob, jak se bude ve školách učit o otroctví a celkově o historii USA. O situaci v zahraničí informoval server Aktuálně.

Jádrem sporu je kniha

Podle demokrata Terryho McAuliffea by měli středoškolští studenti znát knihu známé černošské spisovatelky Toni Morrisonové. Publikaci laureátky Nobelovy ceny za literaturu považuje za povinnou četbu amerických školáků. Úplně jiný pohled na to má ale republikánský kandidát Glenn Youngkin, podle kterého je Morrisonová místy příliš brutální a sexuálně explicitní. Má za to, že by měli sami rodiče rozhodnout o tom, jestli takovou knihu mají jejich děti číst.

iZdroj fotografie: Pixabay

Pro Evropany by takové téma tvořilo zřejmě okrajovou záležitost. Ve Spojených státech ale může pohled na tuto otázku rozhodnout o vítězi voleb. Právě vzdělávání je aktuálně pro voliče ve Virginii podle posledních průzkumů klíčové, a to i přes všechny problémy, kterým aktuálně Spojené státy čelí. Souboj o guvernéra v tomto americkém státě navíc sleduje celá země. Od lednového nástupu Joea Bidena do funkce amerického prezidenta jde totiž o první ukazatel, jaká je nálada voličů.

Výuka jako motivace jít k volbám

Momentální šéf Bílého domu porazil v loňských prezidentských volbách ve Virginii Donalda Trumpa o 10 procentních bodů. Současný souboj demokrata McAuliffa a republikána Youngkina se zdá být podle dosavadních předvolebních průzkumů vyrovnaný. Snížení Bidenovy podpory je připisováno přetrvávající pandemii a souvisejícím ekonomickým obavám. Důležitým faktorem je teď také kontroverze kolem výuky dětí.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Konzervativní strana tvořená republikánskými voliči je v otázce „kritické rasové teorie“ (takzvané critical race theory) proti liberálním demokratickým voličům, podle kterých byl vznik a vývoj USA založen na otroctví. Školská rada ve Virginii rozhodla o tom, že zohlední tuto teorii při výuce. To vyvolalo řadu protestů a promítá se to právě také v guvernérských volbách. Průzkumy naznačují, že odpor proti výuce teorie důležitosti rasy se stal pro řadu lidí motivací jít k volbám.

Diskuze Vstoupit do diskuze
135 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články