Z Ukrajiny již uprchlo přes 4 miliony lidí. Podle experta další příliv migrantů záleží na vývoji konfliktu

Miliony lidí míří či už je ve státech Evropské unie. Státy krizi zatím zvládají, avšak přijímání uprchlíků není povinné. Vše je jen o solidaritě.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uprchly již více než čtyři miliony lidí. Z toho více než dva miliony lidí odešlo do Polska. Podle odhadu OSN je na Ukrajině asi 6,5 milionu lidí vystěhováno. Je to dle agentury AP další ze smutných milníků v největší uprchlické krizi, která postihuje Evropu od poslední světové války. Smutné také je, že z uprchlíků asi polovinu tvoří děti, uvedl Dětský fond OSN (UNICEF), napsala Česká televize.

Více než 4 miliony uprchlíků

Od zahájení invaze uprchlo z Ukrajiny 4,01 milionu lidí, uvádí UNHCR. Nejvíce lidí skončilo v Polsku, konkrétně 2,3 milionu běženců. Do Rumunska zamířilo dalších 609 tisíc lidí a statisíce ukrajinských občanů zamířilo také do Moldavska, Maďarska a na Slovensko.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Uprchlíci

Česko uděluje víza lidem zasaženým ruskou invazí. Doposud se vydalo přes 245 tisíc víz. Skutečný počet ukrajinských uprchlíku je však na našem území pravděpodobně vyšší. Již před osmi dny totiž premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že jich je zhruba tři sta tisíc. Povětšinou děti a ženy.

Drbohlav: Záleží na tom jak bude konflikt eskalovat

Expert na migraci Dušan Drbohlav popsal Událostem247, co je v současné situaci tzv. ve hře. „Evropa je solidární a měla by být solidární, je schopná pomoci. Solidarita bude určitě postupně slábnout. Humanitární pomoc je jedna věc, ale druhá věc je začlenění do společnosti. Prozatím to běží dohromady. Co se týče humanitární pomoci, tu poskytuje většina států Evropy, alespoň finančně. Druhá věc je, že tady je to zatížení hlavně těch sousedících států (Polsko, Česko, Slovensko, Maďarsko),“ uvedl.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Odpor proti válce


„Vše záleží na tom, jak budou země schopny absorbovat ten proud migrantů a jak ten konflikt bude eskalovat. Je to složitá situace a Evropa to takhle rychle a v takové míře nikdy nezažila. Jestli ten konflikt bude dál pokračovat a více eskalovat, určíte budou lidé přibývat. Nyní se budou přesouvat ti, kteří doposud nemohli nebo nechtěli. Například nemocní či starší lidé,“ pokračoval expert.

„My nemáme zatím žádný povinný přerozdělovací mechanismus, který jsme navíc v minulosti odmítali, ač by se nám teď hodil. Ten „systémový přístup k věci“ je zatím solidární, žádný obecný model tady není. Poprvé se však využil mechanismus direktivy z roku 2001, který do jisté míry umožnuje rychlejší vyřízení žádostí uprchlíku a do jisté míry i volný pohyb po EU,“ zakončil odborník.

Nejhorší uprchlická krize od světové války

Humanitární pracovníci tvrdí, že se nápor uprchlíků v posledních dnech zmírnil. Podle agentury AP, je to kvůli tomu, že mnoho lidí čeká na vývoj války. Podle UNICEFu je mezi vysídlenými na Ukrajině asi 2,5 milionu dětí. OSN tvrdí, že přes 100 dětí přišlo kvůli válce o život, před deseti dny to bylo podle UNICEFu 64 dětských obětí, dalších 130 bylo zraněno.

Plánuje se také vytvoření indexu porovnávajícího volné kapacity jednotlivých zemí. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) si myslí, že je zásadní rozběhnutí systému registrací a výměn informací o uprchlících, aby bylo jasné, jaká země pro ně má volné kapacity, informovaly Novinky.

Diskuze Vstoupit do diskuze
133 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články