Za návštěvu prezidenta bez roušky zaplatí Mynář s Vondráčkem pokutu. Kolik přesně?

Ministerstvo obrany rozhodlo o trestu pro Radka Vondráčka a Vratislava Mynáře. Provinili se návštěvou prezidenta v nemocnici bez ochranných prostředků.

i Zdroj fotografie: David Sedlecký / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Ke schůzce prezidenta Miloše Zemana s tehdejším předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (za ANO) došlo v říjnu v Ústřední vojenské nemocnici v Praze, kde byla hlava státu hospitalizovaná. Setkání, jehož cílem byl podpis dokumentu ustavujícího schůzi Sněmovny, se zúčastnili také hradní kancléř Vratislav Mynář a další prezidentovi spolupracovníci. Šlo o prezidentova tajemníka Jaroslava Hlinovského a ošetřovatelku hlavy státu.

Sundání respirátorů požadoval Zeman?

Z videa, které později Mynář zveřejnil jako důkaz, že listinu podepsal opravdu Zeman, vyplynulo, že nikdo z přítomných neměl ochranu dýchacích cest. Prezident byl přitom v té době na jednotce intenzivní péče, kde platí kvůli koronavirové epidemii přísná pravidla. Zahrnují povinnost mít roušku nebo respirátor. Jak informuje server iRozhlas v pátek rozhodlo ministerstvo obrany o udělení pokuty za tento přestupek. Případ řešila hlavní hygienička resortu Jana Fajfrová.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Prezident Miloš Zeman

Pokutu ve výši deset tisíc korun potvrdil ředitel protokolu Kanceláře prezidenta republiky Vladimíra Kruliš, který měl celou návštěvu natáčet. Nezapomněl zmínit, že i on dostal pokutu. „Ani já, i když nejsem na videu vidět, jsem respirátor neměl,“ řekl. Podle něj si všichni respirátory sundali až na pokoji hlavy státu, protože jim v něm špatně rozuměl. „Ve všech ostatních prostorech nemocnice jsme ho vždy měli,“ dodal.

Pokutě se v minulosti nevyhnul ani Klaus

Jak informuje ČTK bývalý šéf Sněmovny Radek Vondráček sdělení o pokutě dosud neobdržel. Očekával, že se uskuteční v této věci správní řízení. V té souvislosti připomněl, že byl podat vysvětlení i v případu, kdy policie zjišťovala okolnosti ohledně podpisu hlavy státu na úřední listině. V opatřeních ministerstva zdravotnictví je výjimka vztahující se k povinnosti roušek. Týká se natáčení audiovizuálního dokumentu. Nikdo z účastníků ale tuto výjimku údajně neuplatnil.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Václav Klaus

Uložená pokuta deset tisíc je relativně vysoká vzhledem k dalším uloženým pokutám za podobný prohřešek u jiných veřejně známých činitelů. V minulosti hygienici řešili porušení protiepidemických pravidel například u bývalého prezidenta Václava Klause, exministra zdravotnictví Romana Prymuly nebo poslance Jaroslava Faltýnka. Jmenovaní dostali pokutu od 3 tisíc do 8 tisíc korun.

Diskuze Vstoupit do diskuze
119 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články