Firmy se snaží motivovat své zaměstnance k očkování proti covidu. Přinášíme přehled nejčastějších slibů zaměstnavatelů

Na konci loňského roku každý čtvrtý zaměstnavatel sliboval odměnu za očkování proti covidu-19. Vyplývá to z průzkumu, do kterého se zapojilo více než 400 firem.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Placené volno, peníze nebo odměna z interního programu benefitů. To jsou nejčastější lákadla, kterými se firmy snaží své zaměstnance motivovat, aby si nechali aplikovat vakcínu proti covidu-19. Důvodem je snaha firem mít naočkováno, co nejvíce zaměstnanců. Nemohou to po nich nijak vyžadovat, a tak se snaží své pracovníky k tomuto rozhodnutí podpořit prostřednictvím různých odměn. Jak vyplývá z průzkumu personální agentury Grafton Recruitment, činí tak čtvrtina z oslovených firem.

Ptají se firmy zaměstnanců na očkování?

Většina společností očkování svým zaměstnancům doporučuje nebo je v tom podporuje, ale jen menšina se rozhodla za takový krok zaměstnance odměnit. „Další desetina to ale zvažuje, jelikož ví, že právě očkování jim může pomoci udržet provoz v chodu bez větších výpadků lidí v karanténě,“ vysvětlil ředitel Grafton Recruitmen a GI Group Martin Malo. Jak informují Novinky, mnoho firem se rozhodlo zjistit, jak na tom jejich zaměstnanci z hlediska očkování jsou. Podle průzkumů o tom měly na konci loňského roku přehled dvě třetiny zaměstnavatelů.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Studie

Polovina z nich se zeptala pracovníků napřímo, v další pětině podniků to bylo zjišťováno prostřednictvím anonymních dotazníků. Další třetina firem po informaci o očkování svých zaměstnanců nijak nepátrala. Důvodem bylo, podle ředitele personální agentury, domněnka, že na to nemají nárok. „Pro 22 procent zaměstnavatelů pak byla důvodem citlivost tohoto tématu,“ doplnil Malo. Tyto firmy si podle něj uvědomovaly, že otázka vakcíny vzbuzuje ve společnosti velkou diskuzi.

Vysokou proočkovanost má málo firem

V průzkumu bylo osloveno celkem 432 společností. Z odpovědí vyplynulo, že největší proočkovanost mají firmy do 50 zaměstnanců. Jen čtyři zaměstnavatelé uvedli, že si vakcínu nechalo aplikovat více než 90 procent jejich pracovníků. Proočkovanost nad 60 procent pak deklarovalo 42 procent zaměstnavatelů.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Očkování

V Česku je aktuálně plně naočkováno přes 6,7 milionu lidí, což je zhruba 63 procent obyvatel. Posilující dávku má 3,56 milionu lidí. Jak vyplývá ze serveru Our World in Data, v Evropě má nejvyšší proočkovanost Portugalsko, ve kterém dostalo dvě dávky vakcíny přes 90 procent občanů. Následuje Malta, Španělsko a Dánsko. Naopak nejméně naočkovaných obyvatel má Moldavsko, Ukrajina a Albánie.

Diskuze Vstoupit do diskuze
125 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články