Kreml odmítá masakr v Buči. Zveřejněná videa mají být padělek, protože se mrtví údajně hýbali

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov popírá, že by ruští vojáci při ústupu z Kyjevské oblasti vyvražďovali civilisty. Fotografie a videa z místa nejsou podle mluvčího věrohodné.

i Zdroj fotografie: Пресс-служба Президента России / Creative Commons / CC BY
                   

Záběry z osvobozeného města Buča, na kterých leží mrtví civilisté v ulicích, obletěly celý svět. Ruští vojáci se dočkali za takový čin odsouzení veřejnosti i ze strany řady západních představitelů. Moskva ale zveřejněným záběrům ukrajinskou stranou nevěří, jak informuje server iDnes. „Naši specialisté z ministerstva obrany tam identifikovali známky padělání videí,“ uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Podle něj spolehlivost zveřejněných informací rozporuje také „faktologie a kalendářní sled události“.

Má to být provokace Ruska

Ruské ministerstvo obrany naznačilo, že ve videích nejsou skuteční mrtví, ale figuranti. Podle nich je například na jednom ze záběru z projíždějící kolony ukrajinských vojáků ve zpětném zrcátku možné vidět, že jeden z údajných mrtvých pohnul rukou a další se měl dokonce posadit. Z dostupných videí ale není nic takového patrné. Podle BBC dojem pohybu ruky mohlo způsobit zpětné zrcátko, které se ke kraji láme.

Rusko přesto trvá na tom, že k vyvražďování civilistů v Buči nedošlo. Odpovědnost Moskvy popřela i mluvčí ministerstva zahraničí Marija Zacharovová, podle které jde o provokaci. Za ní mají stát USA a NATO. V té souvislosti poukázala na to, že právě z těchto směrů přišly první vyjádření krátce po zveřejnění záběrů z Buče. „Skutečnost, že tato prohlášení (o Rusku) byla učiněna v prvních minutách poté, co se objevily tyto materiály, nenechává žádné pochybnosti o tom, kdo si objednal tento příběh,“ uvedla.

Biden: Putin je válečný zločinec

Město Buča po několika týdnech ruské okupace znovu ovládla ukrajinská armáda. Ta na místě zdokumentovala po příchodu stovky těl mrtvých civilistů, z nichž někteří měli i svázané ruce. V souvislosti s těmito zprávami nazval americký prezident Joe Biden šéfa Kremlu Vladimira Putina válečným zločincem. Podle ČTK takové vyjádření označil mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov za nepřijatelnou a neodpustitelnou rétoriku.

iZdroj fotografie: Kreml / Creative Commons / CC BY
Biden s Putinem

Z válečných zločinů Putina obvinil také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který v pondělí město Buča v Kyjevské oblasti navštívil. „Toto jsou válečné zločiny a svět je uzná jako genocidu,“ prohlásila ukrajinská hlava státu. Vraždění civilistů během ruské invaze označili v neděli za válečný zločin také český prezident Miloš Zeman a premiér Petr Fiala. Ukrajinské úřady od zahájení války registrují už více než 7 tisíc válečných zločinů.

Diskuze Vstoupit do diskuze
84 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články