Plošné testování zaměstnanců začalo. Co čeká ty, kteří odmítnou test podstoupit?

Od pondělí bude ve firmách probíhat plošné antigenní testování na covid-19. Podstoupit test musí dvakrát týdně jak neočkovaní, tak očkovaní.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Mimořádné opatření vlády dává povinnost zaměstnavatelům zajistit od pondělí 17. ledna testování všech zaměstnanců. Antigenní test mají podstoupit dvakrát týdně všichni, a to bez ohledu na to, jestli jsou očkovaní nebo ne. V případě, že testování bude probíhat v době, kdy zaměstnanec nebude v práci, musí se otestovat hned po svém příchodu v jiný den. Testování se vztahuje také na OSVČ. Jak upozorňuje server TN, tato povinnost se ale netýká zaměstnanců a OSVČ, kteří se nesetkávají na pracovišti s dalšími osobami.

Je možné se testu vyhnout?

Opatření vlády uvádí, že mezi třetí osoby se nepočítají lidé, kteří jsou osobami žijícími ve stejné domácnosti. Stejná pravidla platí také pro osoby, které jsou orgánem nebo členem orgánu právnické osoby. Vyhnout se testu mohou také ti, kteří předloží negativní PCR test starý maximálně 72 hodin nebo antigenní test s negativním výsledkem, který provedl zdravotnický personál v posledních 24 hodinách. V případě osob, které mají více zaměstnavatelů, mohou podstoupit test jen u jednoho z nich.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Antigenní testování

Pokud bude mít zaměstnanec pozitivní výsledek testu, musí opustit pracoviště. Následně mu hygienici nařídí karanténu. Do té doby musí nosit respirátor, a to minimálně třídy FFP2, a zároveň musí zamezit kontaktu s dalšími lidmi. Karanténa v případě pozitivního testu trvá pět dní. Její zkrácení je možné podstoupením PCR testu s negativním výsledkem. V případě, že některý ze zaměstnanců odmítne podstoupit antigenní test, musí tuto skutečnost zaměstnavatel oznámit hygienikům.

Neotestovaný bude pracovat s respirátorem

Zaměstnanci tím zároveň vznikne povinnost nosit na pracovišti respirátor třídy FFP2, nebo jiný obdobný ochranný prostředek dýchacích cest bez výdechového ventilu. V rámci pracoviště ho může sundat jen v případě konzumace nápojů a potravin. Stravovat se ale musí odděleně od ostatních lidí na pracovišti. Zároveň musí neotestovaný pracovník od ostatních kolegů dodržovat rozestup alespoň 1,5 metru, pokud je to vzhledem k povaze práce možné. V určitých případech je možné nařídit i práci z domova.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Práce s respirátorem

„Zaměstnavateli se nařizuje zajistit organizačním opatřením omezení setkávání tohoto zaměstnance s ostatními osobami v době přítomnosti na pracovišti na nezbytnou míru,“ píše se v mimořádném opatření vlády. Jak uvedla ČTK, plošné testování ve firmách má probíhat po dobu dvou až tří týdnů, než se přežene vlna varianta omikron. Zaměstnavatelé budou moci za nakoupené testy žádat zpětně příspěvek od zdravotních pojišťoven. A to až 60 korun za jeden test.

Diskuze Vstoupit do diskuze
84 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články