Ukrajina se od Západu dočká další vojenské pomoci za desítky miliard korun

Dodávky vojenského vybavení Kyjevu ve středu přislíbily Spojené státy i Evropská unie. Důvodem je předpokládaný ruský útok na východě Ukrajiny.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Jak informuje server Washington Post, očekává se, že boje na východní Ukrajině budou ještě náročnější než předchozí odolávání ruské agresi u Kyjeva. Světoví lídři tak přichází s novými sliby pomoci. Americký prezident Joe Biden podle Washington postu ve středu telefonicky oznámil ukrajinské hlavě státu Volodymyru Zelenskému, že USA poskytnou zemi dalších vojenskou pomoc ve výši 800 milionů dolarů (18 miliard korun). Jak informuje ČTK, součástí dodávek budou i dělostřelecké systémy s municí, obrněné transportéry a také helikoptéry.

Pomůže znovu i EU

Podle šéfa Bílého domu se USA budou podílet na dalších vojenských dodávkách na Ukrajinu: „Stabilní přísun zbraní, který poskytují Spojené státy a jejich spojenci Ukrajině, hraje zásadní roli při udržování boje proti ruské invazi,“ cituje Bidena ČTK. Ukrajinští vojáci budou muset kvůli některým dodávaným zbraním podstoupit speciální výcvik. Jak uvedl dle ČTK mluvčí Pentagonu John Kirby, týkat se to bude hlavně používání houfnic a protidělostřeleckých radarů.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Joe Biden

Ještě před středečním prohlášením amerického prezidenta Joea Bidena informovala o další podpoře Ukrajiny také Evropská unie. Z evropského obranného fondu bude uvolněno dalších 500 milionů eur (12,3 miliardy korun). Určeny budou na dodávky protitankových zbraní nebo protivzdušných systémů. Část financí ale bude použita také na ochranné vybavení pro ukrajinské vojáky a na palivo do vojenských strojů.

Moskva varuje Západ

Evropská unie od začátku ruské invaze uvolnila na válku na Ukrajině už 1,5 miliardy eur. Dodávky zbraní ze Západu na Ukrajinu se ale nelíbí Rusku. Jak informuje ČTK, Moskva varovala, že západní transporty zbraní pohybující se po ukrajinském území považuje za vojenské cíle. Agentuře TASS to řekl náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Podle něj tak Rusko Západ upozorňuje, že „tvrdě zatočí“ s jakoukoliv snahou zpomalit ruskou operaci na Ukrajině nebo způsobit škody ruské armádě.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov

Dále ČTK informuje, že Rjabkov si měl postěžovat také na to, že USA odmítají s Ruskem jednat ohledně nových smluv o strategické stabilitě a o zárukách bezpečnosti. Mluvčí Pentagonu Kirby přitom ve středu poznamenal, že se Pentagon minulý týden snažil spojit s ruským ministrem obrany Sergejem Šojguem, ale Rusko nemělo zájem.

Diskuze Vstoupit do diskuze
60 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články