Zrušení vánočních trhů je pro stánkaře katastrofa. Někteří z nich řekli, že očekávají ten nejhorší scénář

Předvánoční období je pro mnohé obchodníky dobou, kdy jsou jejich zisky největší. Pokud o ně přijdou, nejsou schopni nahradit chudší měsíce.

i Zdroj fotografie: Patrik Paprika / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Rozhodnutí vlády zavřít kvůli šíření nemoci covid-19 vánoční trhy v českých městech, dopadlo na jejich provozovatele i stánkaře velmi tvrdě. Všichni se shodují, že je to pro ně doslova katastrofa. Diví se tomu, že si vláda vybrala právě trhy, které se konají venku. Zazněla dokonce i slova, že se budou bránit právní cestou.

Vánoční trhy ne, farmářské ano

„Rozhodnutí nechápu. Já chápu vážnost té situace, ale co mě uráží, je to, že se neměří stejně. Co já nedokážu pochopit, jak je možné totálně zaříznout venkovní trhy a přitom na Náplavce nechat farmářské trhy. Přitom tisíc lidí na koncertě, na fotbale, to nikomu nevadí. Na mě osobně to dělá dojem, že je to likvidace soukromého sektoru. Pro mě to je možná po dvaceti letech konečná,“ řekla Extra prodejkyne vánočních ozdob z trhu na Staroměstském náměstí.

iZdroj fotografie: Patrik Paprika / Creative Commons / CC BY-SA
Vánoční trhy v Praze

„Je to postavené na hlavu – vedle je otevřená hospoda, kde se konzumovat může, a tady ne. Už je to druhý rok a je to opravdu výsměch a pomsta. Bohužel nemohu říci více, protože bych byl sprostý,“ uvedl prodejce zmrzliny Antonín Voráček.Obchoďáky otevřené, všichni se tam tlačí jeden na druhého. Vzduchotechnika tlačí vzduch pořád dokola. A velké korporace pořád chrlí zisky do zahraničí,“ rozčiluje se další prodejce Lukáš Burian.

Může padnou i žaloba

Provozovatel plzeňských trhů Jaroslav Strohschneider Novinkám řekl, že se chystá připojit k žalobě, kterou někteří provozovatelé již chystají. „Znamená to konec. Prodejci jsou zoufalí, my také. To, co vláda udělala, je šílené. Rozhodla se z hodiny na hodinu a na nic nás neupozornila,“ vysvětluje. Podle něho drobní prodejci nechtějí z trhů odejít. Doufají, že se situace změní a budou moci ve svém podnikání pokračovat.

iZdroj fotografie: S vědomím Adama Vojtěcha / Facebook
Adam Vojtěch

Ministr Zdravotnictví Adam Vojtěch ale rozhodnutí zavřít právě vánoční trhy obhajuje. „Vánoční trhy nejsou na rozdíl od běžných trhů jen místem prodeje, ale především místem setkávání pro celé rodiny a skupiny přátel. A to je právě to, co je problém. I když se jedná o akci pod širým nebem, lidé tam nedodržují základní opatření, jako jsou rozestupy a ochrana dýchacích cest,“ vysvětlil.

Některé města, která s rozhodnutím vlády zarazit tradiční zábavu v centrech českých metropolí nesouhlasí, se odhodlala zákaz obejít. Například Most se rozhodl, že jeho trhy nebudou vánoční ale farmářské. Na ty se totiž zákaz nevztahuje. Obchodníci tady mohou zůstat dál. Ale prodávat by se tu neměl třeba tradiční svařák nebo další občerstvení.

Diskuze Vstoupit do diskuze
128 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články