Úmyslné zabíjení civilistů jako důkaz Putinovy taktiky? Tak si světoví lídři vysvětlují změny cílů útoků ruské armády

Útoky na Ukrajinu stále častěji zasahují civilní infrastrukturu. Bombardují se obytné budovy, školy, divadla, zdravotnická zařízení. Podle některých tak Putin změnil taktiku.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Terčem útoků ruské armády jsou v posledních dnech čím dál víc civilní objekty. Jak informuje server TN, často jde i o zdravotnická zařízení. To potvrzuje také Světová zdravotnická organizace (WHO). Ta v letošním roce zaznamenala po celém světě nejvyšší počet útoků na zdravotnická zařízení v historii. Za prvních 75 dnů letošního roku se jich událo už 89, z toho zhruba polovina na Ukrajině.

Putin jako válečný zločinec

Krizový koordinátor WHO Mike Ryan proto upozornil, že zdraví se stává terčem válečných strategií. „To je zcela nepřijatelné. Je to v rozporu s mezinárodním právem,“ zdůraznil. Útoky na civilní cíle odsuzuje také náměstek polského ministra zahraničí Marcin Przydacz. Ten prohlásil, že zásah divadla v Mariupolu dokazuje stále brutálnější taktiku ruské armády. Domnívá se, že původním Putinovým plánem bylo zničit vojenskou infrastrukturu. Ke změně mělo dojít poté, co pochopil, že ukrajinská vláda neustoupí.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vladimir Putin

Terčem se tak měli stát i civilisté. „Viděl jsem fotku prostoru kolem divadla, na chodníku bylo napsáno, že uvnitř jsou děti. To Putinovi nezabránilo v bombardování,“ vysvětlil svůj názor Przydacz. Zároveň dodal, že souhlasí s tím, že je ruský prezident válečným zločincem, jak ho nazval šéf Bílého domu Joe Biden. Úmyslné zabíjení civilistů ruskou armádou už několikrát zmínil také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Následně vyzval svět k označení Ruska za teroristický stát.

Zastaralá technika

Trochu jiný pohled na celou situaci má ale bezpečnostní analytik Lukáš Visingr. Podle něj je důvodem spíše skutečnost, že armádě dochází účinné a přesné zbraně. Se zastaralou technikou nedokáží vojáci správně zaměřit cíle a zároveň je jim téměř jedno, co přesně zasáhnou. „Je to projev ruského stylu válčení, kdy na rozdíl od prvních dnů války vojáci přestali brát úplně ohled na civilní infrastrukturu,“ vysvětlil. Podle Visingra tak vojáci útočí na určitou oblast a je jim jedno, jestli tam je například nějaká nemocnice či divadlo, jak tomu bylo v Mariupolu.

Tato teorie může být blízko pravdě i vzhledem k tomu, že zastaralé ruské technice se vysmívají i sami Ukrajinci. Jak informuje ČTK, používání nepřesných zbraní ruskou armádou potvrdila v tomto týdnu také Velká Británie. Podle ní je důvodem skutečnost, že Rusko spotřebovalo více zbraní odpalovaných ze vzduchu, než původně plánovalo. Proto se uchyluje k používání těch, u kterých je vyšší pravděpodobnost civilních obětí.

Diskuze Vstoupit do diskuze
50 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články