Putin posílá desetitisíce ukrajinských uprchlíků na Sibiř

Do nejodlehlejší části Ruska má být podle dokumentů Kremlu přepraveno až 100 tisíc Ukrajinců. Před deportací čelí několikahodinovým výslechům.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Jak informuje server DailyMail, z kremelských dokumentů vyplývá, že desetitisíce Ukrajinců z válečných zón je přesouváno do odlehlých ruských oblastí. Na příkaz prezidenta Vladimira Putina mají být posíláni na Sibiř, Dálný východ, nebo ostrov Sachalin ležící na sever od Japonska. Část uprchlíků, převážně z Donbasu, je přesouváno také do Čečenska. Podle dekretu šéfa Kremlu naopak nejsou žádní uprchlíci převáženi do ruských měst na západě země, tedy do Moskvy nebo Petrohradu.

Jde o desetitisíce Ukrajinců

Transportu ukrajinských uprchlíků předchází výslech, který často trvá několik hodin. Dekret Kreml pro ruské úřady podle DailyMailu vydal minulý měsíc. Žádá v něm o zajištění přijetí celkem 95 739 uprchlíků z Ukrajiny. Zhruba 11 tisíc z nich mělo být posláno na Sibiř, 7 tisíc na Dálný východ a 7 tisíc na Severní Kavkaz. Regionální úřady mají podle dokumentu následně Moskvu informovat každý měsíc o příjezdech běženců. Má se jednat převážně o obyvatele Doněcké a Luhanské lidové republiky.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Mariupol

Server DailyMail také upozornil, že Ukrajinci jsou před odchodem často nuceni podepisovat dokumenty, které mají potvrzovat, že přístavní město neostřelovala ruská armáda, ale ukrajinské jednotky. Právě na východě Ukrajiny přitom ruská armáda soustřeďuje své vojenské síly. Boje mají aktuálně pokračovat podle BBC s odvoláním na ukrajinskou armádu v Charkovské, v Doněcké a Záporožské oblasti.

Jak informuje ČTK, z hlášení ukrajinského generálního štábu také vyplývá, že ostřelování a bombardování pokračuje i v Mariupolu. I přes boje trvající několik týdnů se ale ruské armádě nepodařilo převzít nad přístavním městem kontrolu.

Poničený křižník Moskva

Ukrajinská armáda si navíc připsala další úspěšný zásah. Jak informuje server CNN Prima NEWS, Ukrajincům se podařilo silně poničit ruský křižník Moskva. Podle poradce ukrajinského prezidenta Aleksije Arestovyče jde o jednu z lodí, kterou obránci Hadího ostrova na začátku ruské invaze poslali do patřičných míst, když je Rusové vyzývali ke kapitulaci.

Křižník Moskva se ukrajinským vojákům podařilo zasáhnout dvěma raketami typu Neptun. Poničení lodě přiznala také ruská strana. Podle ní ale k tomu nedošlo v důsledku ukrajinského útoku, ale kvůli nehodě v podobě výbuchu munice na palubě. V důsledku požáru na křižníku Moskva explodovala munice. Loď byla vážně poškozena,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany podle agentury TASS.

Diskuze Vstoupit do diskuze
84 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články