Česko má díky uprchlické krizi lepší vztahy s Polskem

Přijímání běženců z Ukrajiny stojí cílové země mnoho finančních prostředků. Česko a Polsko hodlají část získat z Evropské unie.

i Zdroj fotografie: S vědomím Petra Fialy / Twitter
                   

Válka na Ukrajině trvá už více než tři měsíce a do států Evropy tak nepřestávají proudit lidé, kteří před konfliktem utíkají do bezpečí. Mnoho uprchlíků směřuje do nejbližších zemí. Častým cílem je tak pro Ukrajince i Česko. V pátek přišlo do země podle údajů na twitterovém účtu ministerstva vnitra 796 uprchlíků. Celkem dostalo od začátku ruské invaze na Ukrajinu dočasnou ochranu v Česku více než 364 tisíc běženců. Necelých 280 tisíc Ukrajinců se pak nahlásilo na cizineckou policii.

EU má pomoci

Stát uprchlíkům zajišťuje bydlení, zdravotní péči a nárok mají také na humanitární dávku ve výši 5 tisíc korun. To všechno tvoří velké výdaje, a proto chce Česko zažádat o finanční pomoc z Evropské unie. Na takovém postupu se premiér Petr Fiala domluvil se svým polským protějškem Mateuszem Morawieckim. Jak informuje server CNN Prima News, oba politici se sešli v pátek v Praze. Shodli se na tom, že požadovat po EU peníze na zvládání uprchlické krize je na místě, upřesňuje CNN Prima News.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Evropská unie

„V minulosti státy, které byly postiženy mnohem menší uprchlickou vlnou, dostaly určitou formu finanční pomoci,“ cituje Fialovo vysvětlení CNN Prima News. Morawiecki v té souvislosti zmínil pomoc, které v minulých letech dostalo Řecko, píše ČTK. Web dále uvádí, že podle Fialy by měly získané finanční prostředky pomoci s náklady vzniklými v souvislosti s běženci například ve zdravotnictví a školství. Premiérům obou zemí je ale jasné, že na peníze z Bruselu si budou muset počkat.

Řešení energetické krize

„Jsem přesvědčen, že tyto bruselské procedury jsou někdy pomalé, ale budeme se společně v Bruselu domáhat správného zacházení,“ cituje server CNN Prima News Morawieckiho. Přesto země nehodlají v úsilí pomáhat Ukrajině polevit. Jak píše ČTK, podle Fialy se premiéři shodli na tom, že jediným řešením situace je vítězství Ukrajiny v boji o svobodu a nezávislost. Dá se tak přepokládat, že kvůli pokračujícím bojům budou lidé ze země stále odcházet. Přitom už těch, kteří uprchli, jsou miliony, dodává ČTK.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Polský terminál LNG

Jak dále ČTK připomíná, podle údajů OSN z Ukrajiny odešlo zhruba šest milionů obyvatel. Válka na Ukrajině navíc způsobuje potíže i v jiných oblastech. Kvůli sankcím musí země řešit, jak nahradit ropu a plyn proudící z Ruska. I to bylo tématem schůzky českého a polského premiéra. Oba se dohodli na dalším intenzivním jednání o energetické infrastruktuře. Jak píše ČTK, jednat se má hlavně o obnovu projektu plynovodu Stork II nebo o využití kapacity polských LNG terminálů pro Česko.

Diskuze Vstoupit do diskuze
51 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články