Ministerstvo práce a sociálních věcí chce větší bezpečnost v domovech. Podnětem je tragický požár v Roztokách

Nedávná tragická událost v Alzheimer centru u Prahy vyvolala otázky, jak jsou podobná zařízení chráněná proti požáru.

i Zdroj fotografie: S vědomím požáry.cz
                   

Požár v Roztokách u Prahy, ke kterému došlo na začátku letošního června i v domově se zvýšenou péčí ve Vejprtech, kde před dvěma lety zemřelo osm lidí, patří mezí nejtragičtější události v posledních letech, ke kterým došlo v pobytových sociálních službách, psali jsme zde. Jak uvádí iDnes, ministerstvo práce a sociálních věcí teď chce pomocí dotazníků zjistit, jak jsou tyto služby na krizové situace připraveny.

Požáry v domově nejsou ojedinělé

Při neštěstí v Alzheimer centru v Roztokách u Prahy v červnu zemřeli dva lidé a desítky dalších se zranily, uvádí dále iDnes. Nejde však o jedinou tragickou událost v podobném zařízení. Aktuálně připomíná, že v roce 2020 založil požár jeden z klientů domova pro mentálně postižené ve Vejprtech na Chomutovsku. Zahynulo při něm osm lidí. Letos v dubnu začalo hořet také ve Středisku sociálních služeb v Kopřivnici. Nikdo při něm naštěstí nezemřel, dodává server Aktuálně.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Roztoky

K nejtragičtějším patří i požár budovy Grenfell Tower v londýnské čtvrti Kensington v roce 2017. Podle Blesku si tenkrát vyžádal několik desítek obětí. Britská policie podle Blesku uvedla, že hořet začalo kvůli ledničce a oheň tedy nebyl založen úmyslně. Obložení budovy podle zástupkyně policie Fiony McCormackové propadlo ve všech bezpečnostních zkouškách, píše Blesk. 

Do konce roku má být analýza hotová

Ministerstvo práce a sociálních věcí si teď nechává zpracovat analýzu praxe řešení požárů a krizových situací v pobytových zařízeních. Jak píše iDnes, hodnota zakázky je podle zadávací dokumentace do 740 tisíc korun. Vítěz soutěže by měl analýzu zpracovat na základě dotazníků, které do zařízení rozešle. O zakázku se v květnu přihlásila společnost Moore Advisory CZ, která patří mezi největší auditorské skupiny. Jak uvádí iDnes, analýzu by měla mít hotovou do konce roku.

Daná společnost má provést podrobné šetření aktuálního stavu požární ochrany v pobytových zařízeních sociálních služeb. My pak budeme výsledná zjištění sdílet s hasičským záchranným sborem, se kterým dlouhodobě spolupracujeme,“ řekl Událostem247 mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Jakub Augusta. „Šetření se zaměří na zmapování rizik požární ochrany s tím, že případně stanoví postup pro řešení krizových situací,“ dodal Augusta pro Události247.

Diskuze Vstoupit do diskuze
53 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články