udalosti247.cz
  • Doprava
  • Finance
  • Spotřebitel
udalosti247.cz
  • Doprava
    • Auto
    • Dálnice
    • Řidiči
    • Nafta
    • Parkování
    • Další »
  • Finance
    • Peníze
    • Pokuta
    • Poplatek
    • Důchody
    • Mince
    • Další »
  • Spotřebitel
    • Maso
    • Nakupování
    • Potraviny
    • Restaurace
    • Závadné potraviny
    • Další »
Sledujte nás:
Všechny rubriky »
udalosti247.cz » Domácí » Češi o pracovní pauze stále častěji vyhledávají fastfoody než jídlo v restauraci

Češi o pracovní pauze stále častěji vyhledávají fastfoody než jídlo v restauraci

25. července 2022
Lucie Cochlarová
[email protected]

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Lidé se vracejí k vaření doma. Dobré časy zažívají fastfoody. Viníkem klesajícího zájmu o menu v restauracích je růst jejich cen: Brzy dosáhne průměrně 200 korun.

obed
Zdroj fotografie: Depositphotos

Obsah článku

  1. Kdo dříve pivo čepoval a vařil, dnes je rozváží pro e-shop
  2. Vaření si doma

Zdražování surovin i energií působí největší starosti těm restauratérům, jejichž byznysplán stojí především na prodeji obědového menu. Pro Události247 to uvedl ekonomický expert Lukáš Kovanda s odvoláním na výsledky šetření společnosti Sodexo Benefity. CNN Prima News upozornily na ilustrativní data z Kovandovy analýzy. Podle ní za posledních deset let polední menu zdražilo průměrně o 80 korun na současných 163 korun. Brzy se podle analýzy může cena jednoho menu vyšplhat v průměru až na 200 korun.

Kdo dříve pivo čepoval a vařil, dnes je rozváží pro e-shop

Jak Kovanda pro Události247 dále připomněl, restauratéři v covidových letech finančně krváceli, takže nyní se potřebují vyššími cenami „zahojit“. Trápí je navíc nedostatek vhodné pracovní síly, která během pandemie „prchla“ například do sféry e-commerce. „Kdo dříve roznášel točené pivo coby číšník v hospodě, dnes pivo – v plechovce – rozváží pro některý potravinový e-shop. Zpátky jej může provozovatel restaurace přetáhnout jedině vyšší mzdou. Tu pak ovšem musí promítnout do ceny poledního menu,“ vyvozuje ekonom pro Události247.

restaurace
Zdroj fotografie: Depositphotos
Restaurace

Osmatřicetiletá webdesignérka Linda Kučerová řekla Událostem247, že dříve běžně chodívala na menu do restaurace během obědové přestávky v práci. Je ráda, že současná profese jí spíš umožňuje vařit doma. V posledních dvou letech si zvykla vyrážet do restaurací jen výjimečně. „Ano, dříve jsme běžně na meníčka chodívali. Ale dneska vzácně, nejčastěji jen s partnerem a dětmi při slavnostních rodinných událostech. I partner si už v práci dává menu jen výjimečně, spíš jí doma,“ popisuje Kučerová rodinnou stravovací strategii.

Vaření si doma

Podle Kovandy jak dva roky pandemie, tak i zmíněná drahota v restauracích nyní připomene Čechům výhody vaření doma. Nikoho ale jistě nepřekvapí, že část bývalých pravidelných konzumentů restauračních menu přesunula svůj zájem také k podnikům rychlého občerstvení. Událostem247 tento trend potvrdil Josef Navrátil z ostravské „onefood“ provozovny Fancy Fries, která nabízí sortiment hranolkových specialit. „I pro nás sice neustále zdražují vstupy, ale obrat máme výborný, přestože jsme museli dvakrát zvýšit ceny,“ pochvaluje si Navrátil.

fastfood
Zdroj fotografie: Depositphotos
Fastfood

Milan Babor provozuje jak restauraci, tak v jejím těsném sousedství „lidovou“ jídelnu. I on vnímá posun zákazníků od dražšího stravování k lacinějšímu. „Od těch ,steakových’ večeří lidé opravdu upustili. S poptávkou po meníčkách v jídelně není problém. I za covidu jsme se drželi, balili jsme jídlo do krabiček a rozdávali za dveře. Takže i teď nám zůstala stálá klientela. I přesto, že cenu jsme samozřejmě taky museli zvýšit. Některá jídla o 15, jiná i o 20 %,“ dokresluje restauratér pro Události247 současný stav trhu veřejného stravování.

Štítky
#fastfood #restaurace
Líbí se vám tento článek? Tak pojďte diskutovat.

Chcete dostávat pravidelně novinky?

Kliknutím na tlačítko „Odeslat“ souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Přednost na kruhovém objezdu 2025: Pravidlo vysvětleno krok za krokem. Čeští řidiči stále chybují

Přednost na kruhovém objezdu 2025: Pravidlo vysvětleno krok za krokem. Čeští řidiči stále chybují

AUTOZIVE.cz
AUTOZIVE.cz
6 h
Máte ho v kufru auta nebo na zadní sedačce? Pokuta 40 000 Kč vás nemine. Policie nic nepřehlédne, otevřou ho vždy

Máte ho v kufru auta nebo na zadní sedačce? Pokuta 40 000 Kč vás nemine. Policie nic nepřehlédne, otevřou ho vždy

AUTOZIVE.cz
AUTOZIVE.cz
6 h
Nová automobilka chce ovládnout Česko i Evropu. Koupila „známou“ značku za 63 miliard Kč

Nová automobilka chce ovládnout Česko i Evropu. Koupila „známou“ značku za 63 miliard Kč

AUTOZIVE.cz
AUTOZIVE.cz
6 h
Pro naftová auta se blíží vážná omezení, mnoho TDI už neprojde úspěšně kontrolou na STK

Pro naftová auta se blíží vážná omezení, mnoho TDI už neprojde úspěšně kontrolou na STK

AUTOZIVE.cz
AUTOZIVE.cz
7 h
Alena Schillerová odzbrojila odvážnými šaty. Na vyhlášení Muže roku vynesla leopardí vzor

Alena Schillerová odzbrojila odvážnými šaty. Na vyhlášení Muže roku vynesla leopardí vzor

VIPZivot.cz
VIPZivot.cz
8 h

Kultovní restaurace zkrachovala. Roky lákala spoustu lidí, teď si už ale do ní na oběd nezajedeme

Kultovní restaurace zkrachovala. Roky lákala spoustu lidí, teď si už ale do ní na oběd nezajedeme

Asociace restauratérů Apron: Během pandemie v gastronomii padlo 25 procent podniků. Zbylé se obávají, jestli se zákazníci vrátí

Asociace restauratérů Apron: Během pandemie v gastronomii padlo 25 procent podniků. Zbylé se obávají, jestli se zákazníci vrátí

Dát si jídlo v hospodě a restauraci bude brzy výsadou boháčů: Takové ceny svět ještě neviděl

Dát si jídlo v hospodě a restauraci bude brzy výsadou boháčů: Takové ceny svět ještě neviděl
ABCmedia logo
Další portály spadající pod abcMedia Network, s.r.o.

AutoŽivě.cz

  • Aktuality
  • Autoživě testy
  • Ojetiny
  • Rady
  • Technický koutek
  • Zajímavosti
  • #david kubrt
  • #policie
  • #řidič
  • Přednost na kruhovém objezdu 2025: Pravidlo vysvětleno krok za krokem. Čeští řidiči stále chybují
  • Máte ho v kufru auta nebo na zadní sedačce? Pokuta 40 000 Kč vás nemine. Policie nic nepřehlédne, otevřou ho vždy

SportyŽivě.cz

  • Basketbal
  • Formule 1
  • Fotbal
  • Hokej
  • MMA
  • Tenis
  • #nhl
  • #prestupy
  • #mma
  • Odsouzený boss Pelta má stále velkou moc. Jablonci vydělal miliony
  • Slovenský zápasník Végh v problémech. Čachry s objednávkou a ztráta velkého balíku peněz

VIPživot.cz

  • Celebrity
  • #české celebrity
  • #Lela Vémolová
  • #královská rodina
  • Alena Schillerová odzbrojila odvážnými šaty. Na vyhlášení Muže roku vynesla leopardí vzor
  • Dluhy jí ubraly duševní pohodu a přidaly 20 kilo na váze. Teď se Veronika Gajerová chlubí, že se jí konečně daří hubnout

Vařímedobroty.cz

  • Cukroví
  • Omáčky
  • Předkrmy
  • Recepty
  • Rychlé pokrmy
  • #kuřecí maso
  • #cukr
  • #med
  • Matcha – trendy drink, nebo tradiční lék?
  • 50+ nejlepších receptů na domácí pomazánky: Hodí se na chlebíčky, jednohubky i jen tak k večeři na chleba

DámskýDeník.cz

  • Domácnost
  • Krása
  • Lifestyle
  • Móda
  • Vztahy
  • #počasí
  • #herec
  • #letadlo
  • Pohlreich versus Babica. Šéfkuchař zakopal válečnou sekeru
  • Tajné přání Jiřiny Bohdalové. Chce se dožít 103 let

MMAmag.cz

  • Zahraniční MMA
  • CZ/SK MMA
  • Videa
  • UFC
  • KSW
  • #oktagon
  • #ufc
  • #jiří procházka
  • Oktagon chtěl přivést legendu Bellatoru. Pitbull se nakonec utká s Keitou v UFC
  • Bojovník MMA si po knokautu udělal „selfíčko“ s otřeseným soupeřem. Fanoušci mu dali bídu
udalosti247.cz
  • O nás
  • Kariéra
  • Kontakt
  • Cookies
  • Etický kodex
udalosti247.cz
  • O nás
  • Kariéra
  • Kontakt
  • Cookies
  • Etický kodex

Copyright © 2016-2025 abcMedia Network s.r.o. - Theme v1.0.5

Obsah je chráněn autorským právem. Jakékoli užití včetně publikování nebo jiného šíření obsahu je bez písemného souhlasu zakázano.