Pozor na falešnou policii. V Česku operuje nový gang podvodníků. Lidi obírají o milionové částky

Podvodníci si našli nový způsob, jak oklamat důvěřivé lidi. Vydávají se za bankéře i policisty s údajným cílem pomoci. Ve skutečnosti se snaží získat jen peníze.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

O online podvodech se v poslední době mluví dost, a proto už je mnoho lidí v této oblasti velmi opatrných. Připravenost podvodníků se ale stále zlepšuje. Hledají nové způsoby, jak dosáhnout svého a vylákat od nevinných lidí nemalé peníze. Teď se jim to daří díky tomu, že se vydávají za falešné bankéře a policisty. Rozpoznání přitom není vůbec jednoduché. Jak informuje Policie ČR, pachatelé pro větší věrohodnost používají tzv. spoofing. Dokáží tak napodobit jakékoliv telefonní číslo.

Záchrana peněz ve vkladomatu na kryptoměny

Lidem se tak může opravdu na mobilním telefonu ukázat, že jim volá jejich banka. Navíc pachatelé používají reálná jména bankéřů i policistů, aby bylo rozpoznání podvodu ještě složitější. Jejich připravenost podtrhují i dokumenty, které na první pohled vypadají, že je vydala banka či policie. Pachatelé díky tomu z lidí vylákali už desítky milionů korun. Oběti jsou velmi náchylné celé povídačce uvěřit, protože podvodník působí dojmem, že chce dotyčnému pomoci, neboť mu byl napaden jeho bankovní účet, který je třeba zachránit.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Pachatelé časté poškozenému tvrdí, že má své peníze vložit do vkladomatu na virtuální měny. Tím prý své peníze ochrání

Celý příběh potvrdí policista, který volá krátce po ukončení hovoru s bankéřem. Všemu se dá uvěřit o to snadněji, protože během prvních telefonátů podvodník o nic nežádá, a naopak pouze informuje a vzbuzuje pocit pomoci. Tím si buduje důvěru, kterou zneužije o něco později. Pachatel vzbudí v oběti dojem, že jediný způsob, jak zachránit své finanční prostředky na účtu je jejich vybrání a následně vložení do vkladomatu na virtuální měny.

Vydírání přes intimní fotografie

V některých případech podvodníci zkouší obměnit celý příběh tím, že účet ohrožuje pracovník banky, a proto není bezpečné ji osobně navštívit. Jedinou možností je právě vybrání finančních prostředků, případně jsou oběti manipulativně donuceny k úvěru. Ani tímto ale někdy celý příběh nekončí. Policie se setkává i s případy, kdy pachatel poté co okrade svoji oběť, shodí masku bankéře a vyžaduje po ní intimní fotografie výměnou za vrácení odcizených peněz,“ cituje web Policie Ondřeje Kapra z Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Nikdy nikomu nesdělujte po telefonu nebo internetu své přihlašovací bankovní údaje

Že podvodníci jsou stále připravenější, potvrzují i samy banky. Expertka na bezpečnost v České spořitelně Martina Kadlecová popsala pro web Seznam Zprávy i další scénáře vishingu. „Údajný operátor klientovi sdělí, že z jeho účtu právě odchází nějaké podezřelé platby, které je třeba zastavit. A že zastavit je může pouze tehdy, pokud klient sdělí bezpečnostní údaje ke kartě nebo k internetovému bankovnictví a následně jim také sdělí kódy z SMS nebo potvrdí vše v bankovní aplikaci,“ uvedla.

Diskuze Vstoupit do diskuze
66 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články