Výplata pod 30 tisíc – existenční tragédie. Problémy, které se na tuto skupinu lidí valí, si zatím nikdo nedokáže ani představit

Lidé pobírající méně než 30 tisíc korun měsíčně čelí problémům, jak uživit rodinu. Výrazně na ně dopadá inflace i rostoucí ceny energií.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Mám se čím dál hůř. Takovou větu si za poslední měsíce řekla nemalá skupina lidí. Zatímco dříve zdražování dopadalo především na nízkopříjmové rodiny, nyní je situace odlišná. Problémy mají i ti, kteří dříve neměli sebemenší problém s výplatou vyjít. Lidé, kteří mají každý měsíc na výplatní pásce kolem třiceti tisíc korun považovali svůj příjem za solidní. Své stanovisko ale museli během posledních měsíců přehodnotit, protože teď mají problémy své rodiny uživit.

Rodinám nezbývá téměř nic

Průměrnou mzdu kolem třiceti tisíc korun přitom berou například pracovníci v zeměměřictví, mistři ve stavebnictví, laboranti, pracovníci v oblasti rehabilitací, pracovníci úřadů práce a pracovních agentur, administrativní pracovníci v právní oblasti či šéfkuchaři, jak vyplývá z webu Kupní síla. Jde o poměrně velkou skupinu lidí, která se řadí do této mzdové kategorie a čelí kvůli energetické krizi potížím. Právě zvýšené zálohy na bydlení dělají rodinám největší problémy.

iZdroj fotografie: Úřad práce
Mnoho lidí přijde o práci. Zaměstnavatelé budou muset z důvodu cen energií propouštět

Pokud například muž bere 30 tisíc korun měsíčně a manželka je na mateřské, jejich měsíční příjem nepřekročí 40 tisíc korun. Náklady při dvou dětech jsou velmi vysoké. Při bydlení v rodinném domě mohou měsíční náklady na energie činit až 15 tisíc korun, splátka hypotéky může činit 10 tisíc korun a náklady na jídlo ukrojí z rozpočtu také 10 tisíc korun. Už při odečtu těchto položek je zřejmé, že v modelové rodině zbývá na měsíc jen 5 tisíc korun, a to nejsou v nákladech uvedeny výdaje za drogerii, pohonné hmoty, oblečení a další výdaje nutné pro život.

Sociální dávky jako řešení

Přestává tak stačit se jednoduše uskromnit, protože ceny v obchodech dál rostou a změna je v nedohlednu. Ještě v horší situaci jsou samoživitelé. Jak informuje web Novinky, zhruba 32 procent z nich přiznává, že kvůli rostoucím cenám nezvládá platit své závazky. Průzkum Asociace neúplných rodin, který oslovil 500 rodičů, také ukázal, že téměř tři čtvrtiny samoživitelů je nucených šetřit na nákupech potravin, spotřebě energií a zhruba každý sedmý prodává své osobní věci. Další si hledají druhou práci či žádají o pomoc rodinu.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Školní jídelna. Jednou z nejzranitelnějších skupin jsou právě domácnosti, ve kterých žijí děti

Nejde ale o dlouhodobě řešení. „Nevím, jak dlouho takový životní styl vydržím. Trpí tím nejen moje dcera, ale i já,“ cituje vyjádření paní Lenky, která kromě chodí na brigádu, web Novinky. Řadě rodin proto nezbývá nic jiného, než žádat o sociální dávky. Třeba na to, aby měli na zaplacení školních obědů. „Zdražily na 40 korun za den. Před rokem stály, zdá se mi, 32 korun,“ uvedl šestnáctiletý Václav, který žije v domácnosti jen s matkou, pro web Seznam Zprávy.

Vyznáte se v příspěvcích od státu?

Diskuze Vstoupit do diskuze
95 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články