Na novou čínskou superzbraň jsou krátké i Spojené státy. Raketa je pro americkou obranu neviditelná

Celý svět sleduje činy Ruska ve válce na Ukrajině. Přitom jsou zde další nepředvídatelné státy s ohromným zbraňovým arzenálem.

i Zdroj fotografie: Pline/ Creative Commons / CC BY
                   

Web Express upozorňuje, že uniklé americké zprávy odhalují mnoho informací nejen o spojencích USA. Dokumenty také prozradily, že Čína má novou raketu, která je schopna obejít americkou obranu. Podle přísně tajné zprávy z 28. února už mělo také dojít k testu nové čínské zbraně, který byl úspěšný. Jak píše web Washington Post, raketa DF-27 při testu letěla asi 12 minut a za tu dobu urazit 2 100 kilometrů. Má jít o hypersonickou balistickou střelu středního doletu, která je součástí série Dongfeng.

Raketa je schopna nést i jaderné zbraně

Je tedy zřejmé, že testovaná zbraň je velmi nebezpečná. Podle uniklé zprávy „má vysokou pravděpodobnost, že pronikne“ do americké protiraketové obrany, píše web Express. Důvodů, proč je raketa pro americkou obranu neviditelná, je více. Především jde o to, že rychlost letu střely může být více než pětkrát vyšší, než jaká je rychlost zvuku. Během letu se navíc umí ve své trajektorii posunovat, čímž se její sestřelení stává ještě obtížnější.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Hypersonické zbraně se dokáží pohybovat minimálně pětkrát rychleji než zvuk

Informace o hypersonické raketě, která je schopna obelstít americkou raketovou obranu, se objevily už v roce 2021. K údajnému testu, který zaznamenaly americké tajné služby, však tehdy čínské ministerstvo zahraničí uvedlo, že nešlo o test hypersonické zbraně, nýbrž vesmírné rakety, uvádí web iRozhlas. Už v té době se však mluvilo o tom, že čínská raketa je pokročilejší, než američtí představitelé předpokládali. Pokud by tedy Peking svou novou superzbraň použil, byly by na ní Spojené státy nejspíš krátké.

Podle prohlášení odborníka na čínské jaderné zbraně Taylora Fravela tkví komplikace obrany proti čínské střele v její nižší dráze a schopnosti manévrovat za letu, uvádí iRozhlas. Tyto skutečnosti komplikují odhalení a její následné zničení. I proto je reakce amerického prezidenta Joe Bidena na únik tajných informací přinejmenším překvapující. Při návštěvě Irska totiž ke zveřejnění zpráv uvedl, že ho to „nezajímá“, připomíná web Express.

Dalo se to čekat

Pravdou je, že informace o čínských zbraních nemusí být vzhledem ke krokům Číny v uplynulých letech tolik překvapivé. Jak píše web Seznam Zprávy, Peking se stal druhým největším producentem zbraní na světě. I proto vznikají obavy, že se Čína může rozhodnout svůj arzenál nejen použít sama, ale zásobovat zbraněmi i Rusko. Server Seznam Zprávy upozorňuje, že čínské investice do obrany se prudce zvyšují. Mezi lety 2011 a 2021 vzrostly o víc než 130 procent. V USA to bylo jen zhruba 6 procent, dodává web Seznam Zprávy.

Podle uniklého amerického dokumentu už měl navíc Peking schválit podporu Ruska dodávkami zbraní. Tato skutečnost však měla zatím zůstat v tajnosti, uvádí web Express. Otázkou bude, jak takový plán ovlivní únik americké zprávy. Jak Události247 psaly v sobotu, čínský ministr zahraničí Čchin Kang při setkání s německou šéfkou diplomacie Annalenou Baerbockovu uvedl, že Peking nemá v plánu prodávat zbraně ani jedné ze stran konfliktu na Ukrajině.

Diskuze Vstoupit do diskuze
51 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články