O másle se zjistily strašné věci. Kdo máte jednu z těchto značek doma, okamžitě to vyhoďte do koše. Nechutné

Máslo má v kuchyni skoro každý Čech. Věděli jste ale, že ne každé máslo, které v obchodě najdete je rozumné kupovat?

i Zdroj fotografie: Salicyna / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Máslo je nedílnou součástí vaření mnoha Čechů. V současném období pečení vánočního cukroví je ho navíc potřeba víc než jindy a mnozí tak nakupují másla ve velkém. Ne každá značka ale zaručuje kvalitu. Jak ostatně již dříve ve svém testu upozornil německý web Ökotest, řada značek v tomto ohledu selhává. Pokud tedy jednu z nich máte doma, zvažte, zda máslo raději nevyhodit do koše.

Kterým máslům se vyhnout?

Web testoval celkem 20 různých másel včetně známých značek Meggle, Kaufland nebo třeba Penny. Nedostatečné kvality pak v testu prokázala naprostá většina z nich. Velmi častým důvodem byl fakt, že másla obsahovala zvýšenou koncentraci minerálních olejů. V jednom ze vzorků dokonce kontroloři zjistili neuvěřitelnou koncentraci 19,8 mg/kg těchto látek. Jejich konzumace přitom může být pro lidské zdraví problematická, jak vyplývá z webu Bezpečnost potravin.

iZdroj fotografie: Meanos / Creative Commons / CC-BY-SA
Máslo by mělo obsahovat minimálně 80 procent živočišného tuku

Nejen klasická másla však mohou být riziková. Jak nedávno psaly Události247, obchodní řetězec Billa musel ve velkém stahovat z prodeje pomazánkové máslo s příchutí křenu značky Clever. Důvodem byla závadnost tohoto výrobku, u kterého se může nebezpečně nafouknout víčko. Pokud tedy máslo, u kterého se zjistily tyto strašné věci, máte doma, raději ho vyhoďte do koše.

Na co si dát u másla pozor?

Při nákupu másla je nutné vyvarovat se hned několika nástrahám. Jedné z nich mohou snadno podlehnut ti, kteří mají v oblibě nakupování ve slevách. Jak totiž již dříve psaly Události247, másla v akcích mohou být stará či opakovaně rozmrazená, což rozhodně není dobré. Celkem snadná je pak také rada nekupovat v žádném případě máslo, které má porušený či pomačkaný obal, píše dále server Akademie kvality.

Máme nejhorší máslo z celé EU: Všichni ho konzumujeme, a ani o tom nevíme

A leccos lze vyčíst i ze složení výrobku. Správné máslo by totiž mělo mít minimálně 80 procent mléčného tuku, upozorňuje web Akademie kvality. Pokud toto základní kritérium nesplňuje, pak se nedá mluvit o másle. Na závěr však můžeme uklidnit Čechy, kteří nyní přemýšlí, zda náhodou v supermarketu nekoupili špatný produkt. Z posledního testu másel webu dTest vyplynulo, že „žádné máslo vyloženě nepropadlo“, jak píše web Foodnet.

Od jaké značky kupujete máslo nejradši? Napište nám své zkušenosti do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
105 lidí právě čte
Daniela Beránková
Autor článku

Daniela Beránková

S praxí z oblasti médií mám letitou zkušenost, především v menších městských periodických časopisech. Editaci textů se věnuji přes deset let. Nyní své znalosti a zkušenosti uplatňuji na Událostech247.

Zobrazit další články