Nové ceny jídel v restauracích: Svíčková za 500, Guláš za 470 Kč. Češi absolutně nechápou, že za tohle někdo zaplatí

Českou klasiku, jako je třeba guláš, mnoho lidí rozhodně nepovažuje za luxusní jídlo, které by mělo stát stovky korun. Některé restaurace ale mají opačný názor.

i Zdroj fotografie: Dezidor/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Ceny jídel v restauracích v poslední době rychle rostou. Po sérii několika krizí – nejdříve pandemii covidu, poté energetické krizi a následně ekonomické krizi, mnozí gastro podnikatelé museli chtě nechtě zdražovat. Některé ceny, jež za klasické české pokrmy restauratéři chtějí, se však i přesto zdají být přemrštěně vysoké.

Takové ceny by mnozí lidé za českou klasiku nečekali

Mezi podniky, kde si lidé za českou kuchyni připlatí, patří restaurace Wenzel. Jak uvádí na svém facebooku web PrahaIN, jedná se o síť restaurací v Německu, jež se specializuje výhradně na českou kuchyni. Pobočky lze najít například ve městech Chemnitz, Drážďany, Halle, Lipsko nebo Magdeburg.

Nová cena kulajdy v ČR: 380 Kč. Hospodští z nás chtějí vyždímat poslední peníze. Bude oblíbená česká polévka už jenom pro bohaté?

iZdroj fotografie: JIP / Creative Commons / CC-BY-SA
Bezmála 500 korun za guláš přijde mnohým Čechům jako příliš vysoká částka

Ti, kteří by do restaurací nadšeně zavítali s tím, že si v zahraničí konečně dají tradiční český oběd, by se však měli připravit, že si připlatí. Ceny hlavních jídel se zde totiž pohybují vysoko nad tím, na co jsou asi mnozí Češi zvyklí. Třeba guláš se zde podle zjištění redakce PrahaIN prodává v přepočtu za 474, svíčková pak dokonce za 493 korun.

Ceny jídel rostou i jinde

Také v českých restauracích však ceny neklesají. Spíše naopak. Server TN na začátku letošního roku například psal o tom, že obědové menu stojí v Česku v průměru 173 korun. Obvykle má jít přitom o levnější variantu pokrmu, než kdyby si lidé objednali z klasického jídelního lístku.

Nová cena smaženého sýru: V roce 2024 za něj zaplatíme 505 Kč. Kdo odmítne, ten bude muset oblíbené české jídlo oželet

iZdroj fotografie: Titl / Creative Commons / CC-BY-SA
Pokrmy v českých restauracích za poslední dobu značně zdražily

Letos v červnu pak web CNN Prima News psal o tom, že v některých regionech průměrná cena oběda dokonce přesáhla 200 korun. Vůbec nejvyšší je ve Středočeském kraji, kde se Češi naobědvají průměrně za 208 korun. To jsou tak vysoké částky, které si holt už mnozí Češi nemohou dovolit platit tak často, jako dřív a namísto pravidelných obědů v restauraci se musí spokojit s levnějšími alternativami.

Pozorujete rostoucí ceny jídel v restauracích? Napište nám do komentářů pod článkem

Diskuze Vstoupit do diskuze
55 lidí právě čte
Martin Dvořák
Autor článku

Martin Dvořák

Zkušený sloupkař, který od roku 2015 působil v zájmových časopisech. V zpravodajství Událostí247 se nyní snažím čtenářům přiblížit domácí témata, která se jich přímo dotýkají.

Zobrazit další články