V obchodech se prodávalo oblíbené maso, které bylo brutálně zkažené. Kdo si ho koupil, musí ho vyhodit do koše
Mysleli jste si, že když jíte ryby, stravujete se zdravě? Někdy se může stát, že vám to spíš způsobí pořádné zdravotní problémy.

Nákup potravin je pro mnohé z nás běžnou součástí každodenního života. V poslední době se však množí případy, kdy některé obchody zákazníkům prodávají i zkažené zboží. Na Událostech247 jsme psali například o prodejně v Prostějově, která lidem prodávala zkažené uzeniny. Kontrola tam odhalila hned tři nebezpečné druhy.
Nejhůř je na tom kuřecí maso
Velmi časté záchyty nevyhovujících potravin jsou také u masa. Na Událostech247 jsme psali třeba o tom, že při kontrole v havířovském supermarketu Albert inspektoři objevili zapáchající kuřecí maso. Konkrétně šlo o mražené Kuřecí hřbety na polévku od výrobce RABBIT Trhový Štěpánov. Tento výrobce má navíc problémy s kvalitou svých výrobků opakovaně. Velký díl závadného masa pochází z Ukrajiny. Jedná se většinou právě o kuřecí.

Víte od nás i to, že v prodejně Albert v Brně se kontroly zaměřily na Albertovo čerstvé kuřecí maso, konkrétně šlo o prsní řízky. Inspektoři zjistili, že kuřecí prsa po rozbalení zapáchají po kažení a mají oslizlý povrch. To však zákazník při nákupu nemá jak zjistit a na to, že maso není v pořádku, přijde až balíček rozdělá, třeba při přípravě oběda. Ne každému se pak chce do prodejny vracet s reklamací.
Losos zapáchal po kažení, byl určen na přípravu sushi
Pokud si rádi dopřáváte ryby, buďte opatrní na to, co a kde kupujete. Kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce totiž v prodejně Hong Van Nguyen v Litovli odhalily maso z čerstvého lososa, které byste si ale určitě dát nechtěli. Tento losos totiž zapáchal po kažení. Maso bylo navíc určeno na přípravu sushi v restauraci, která k prodejně patřila. Inspekce o tom informuje na svém webu Potraviny na pranýři. Pokud jste si tam náhodou toto maso koupili a máte ho doma v mrazáku, ihned ho vyhoďte.

Ryby sice nejsou primárním hostitelem salmonely, ale mohou být kontaminovány znečištěnou vodou, komunálním odpadem nebo trusem vodních ptáků. Salmonely se sice v tělech studenokrevných živočichů nepomnožují, ale v důsledku stresu mohou ze střevního traktu pronikat do krevního oběhu a svaloviny. Přesto všechno je hlavním zdrojem onemocnění sekundární kontaminace, tedy při zpracování, distribuci do obchodů a potom v domácnosti, vysvětluje web Vitalia.