V obchodech se prodávalo oblíbené maso, které bylo brutálně zkažené. Kdo si ho koupil, musí ho vyhodit do koše

Mysleli jste si, že když jíte ryby, stravujete se zdravě? Někdy se může stát, že vám to spíš způsobí pořádné zdravotní problémy.

i Zdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
                   

Nákup potravin je pro mnohé z nás běžnou součástí každodenního života. V poslední době se však množí případy, kdy některé obchody zákazníkům prodávají i zkažené zboží. Na Událostech247 jsme psali například o prodejně v Prostějově, která lidem prodávala zkažené uzeniny. Kontrola tam odhalila hned tři nebezpečné druhy.

Nejhůř je na tom kuřecí maso

Velmi časté záchyty nevyhovujících potravin jsou také u masa. Na Událostech247 jsme psali třeba o tom, že při kontrole v havířovském supermarketu Albert inspektoři objevili zapáchající kuřecí maso. Konkrétně šlo o mražené Kuřecí hřbety na polévku od výrobce RABBIT Trhový Štěpánov. Tento výrobce má navíc problémy s kvalitou svých výrobků opakovaně. Velký díl závadného masa pochází z Ukrajiny. Jedná se většinou právě o kuřecí.

Koupili jste si jednu z těchto 7 potravin? V obchodě vám za to dají peníze na ruku. Kdo se neozve, ten nic nedostane

iZdroj fotografie: SZPI
Rybí maso by mělo být vždy čerstvé a nemělo nijak zapáchat

Víte od nás i to, že v prodejně Albert v Brně se kontroly zaměřily na Albertovo čerstvé kuřecí maso, konkrétně šlo o prsní řízky. Inspektoři zjistili, že kuřecí prsa po rozbalení zapáchají po kažení a mají oslizlý povrch. To však zákazník při nákupu nemá jak zjistit a na to, že maso není v pořádku, přijde až balíček rozdělá, třeba při přípravě oběda. Ne každému se pak chce do prodejny vracet s reklamací.

Losos zapáchal po kažení, byl určen na přípravu sushi

Pokud si rádi dopřáváte ryby, buďte opatrní na to, co a kde kupujete. Kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce totiž v prodejně Hong Van Nguyen v Litovli odhalily maso z čerstvého lososa, které byste si ale určitě dát nechtěli. Tento losos totiž zapáchal po kažení. Maso bylo navíc určeno na přípravu sushi v restauraci, která k prodejně patřila. Inspekce o tom informuje na svém webu Potraviny na pranýři. Pokud jste si tam náhodou toto maso koupili a máte ho doma v mrazáku, ihned ho vyhoďte.

Inspektoři na Pardubicku našli plesnivý salám Vysočina, který byl volně v prodeji. Lidé by ho neměli konzumovat

iZdroj fotografie: Juan Emilio Prades Bel / Creative Commons / CC-BY-SA
V minulosti se objevovaly případy především se závadným kuřecím masem

Ryby sice nejsou primárním hostitelem salmonely, ale mohou být kontaminovány znečištěnou vodou, komunálním odpadem nebo trusem vodních ptáků. Salmonely se sice v tělech studenokrevných živočichů nepomnožují, ale v důsledku stresu mohou ze střevního traktu pronikat do krevního oběhu a svaloviny. Přesto všechno je hlavním zdrojem onemocnění sekundární kontaminace, tedy při zpracování, distribuci do obchodů a potom v domácnosti, vysvětluje web Vitalia

Koupili jste si někdy v obchodě zkaženou rybu?

Diskuze Vstoupit do diskuze
56 lidí právě čte
Jiří Klimenský
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články