Oblíbené hovězí maso z obchodu je ruleta se zdravím. Zjistily se o něm strašné věci. Kdo ho má v lednici, ať ho urychleně vyhodí

Hovězí maso patří mezi dražší druhy, a proto si ho nekupujeme tak často. Někdy ale může být jeho konzumace nebezpečná.

i Zdroj fotografie: Maxencia Namata / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Jak psal už dříve web Hospodářské noviny, spotřeba hovězího a telecího masa je v Česku nejnižší ze všech zemí Evropské unie. Druhé nejoblíbenější je už několik let maso drůbeží. Kromě ze všech druhů masa nejnižší ceny a relativně snadné úpravy jsou často vyzdvihovány i jeho dietní přednosti.

Nejčastěji bývá závadné kuřecí

Kuřecí maso však také často bývá zdrojem bakterií, které jsou pro lidské zdraví nebezpečné. Události247 informovaly například o zmrazeném kuřecím masu z Ukrajiny, které obsahovalo bakterii salmonella. Salmonelóza má inkubační dobu 12 hodin až 5 dnů, nejčastěji ovšem 24 až 48 hodin. Jak upozorňuje Státní veterinární správa, charakteristické jsou úporné průjmy s velkou frekvencí stolic, ale bez přítomnosti krve.

V obchodech se objevilo velmi nebezpečné kuřecí maso. Kdo ho má doma, musí ho ihned vyhodit do koše

iZdroj fotografie: Bhaskaranaidu/ Creative Commons / CC-BY-SA
Nejčastější záchyty inspekce jsou spojené především s kuřecím masem

Někdy se objevuje i zvracení a téměř vždy má pacient také horečku. Chronicky nemocní lidé mohou skončit dokonce v nemocnici. Drůbeží maso se proto velmi často dostává do hledáčku Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Se salmonelou se můžeme setkat také třeba u vajec nebo mléčných výrobků. Ojediněle také v různých cukrářských výrobcích, sladkých krémech, zmrzlině, a dokonce i ve vodě.

Toto maso můžete mít ještě doma

Méně často se bakterie vyskytují třeba v mase hovězím. Jeden takový případ inspekce zachytila v Penny Marketu v Hrádku nad Nisou. Konkrétně se jednalo o Dobré MASO TATARSKÝ BIFTEK, masný výrobek tepelně neopracovaný od výrobce Uzeniny Příbram a datem spotřeby do 29. 7. 2024. V potravině byla zjištěna přítomnost enteropatogenní Escherichia coli.

V českých obchodech se objevilo extrémně nebezpečné kuřecí maso. Nesmí se jíst

iZdroj fotografie: SZPI
V minulosti narazila inspekce i na zkažené hovězí maso, které zapáchalo

Tato bakterie způsobuje úporné průjmy a nevolnosti. Jak Státní zemědělská a potravinářská inspekce informuje na svém webu Potraviny na pranýři, přítomnost této bakterie v potravině určené k přímé konzumaci představuje vysoké riziko vzniku onemocnění u spotřebitele.​ A jak víme, zrovna v případě tatarského bifteku se maso nijak tepelně neupravuje. Pokud je tedy máte třeba ještě doma v mrazáku, ihned ho vyhoďte.

Koupili jste si někdy v obchodě závadné maso?

Diskuze Vstoupit do diskuze
104 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články