Seznam druhů hmyzu, jež je povoleno přidávat v Evropské unii do potravin, se rozšířil.
Hmyz se v potravinářství v posledních letech stává stále populárnější alternativou k tradičním zdrojům bílkovin. Tento trend je částečně motivován potřebou hledat udržitelné a ekologické zdroje potravy. Brouci a larvy mají nižší ekologickou stopu než tradiční dobytek, a zároveň jsou bohaté na bílkoviny, vitamíny či minerály. Aktuálně Evropská unie přijala rozhodnutí, které tomuto trendu umožňuje další rozšíření. Potraviny bez hmyzích příměsí však budou nadále k dostání.
Hmyz v potravinách může být legálně
K tomu, aby se stal hmyz běžnou součástí potravin, sice máme ještě daleko. To, že se tento trend pomalu ale jistě rozrůstá, je nicméně evidentní. Již delší dobu je povolené vybrané druhy hmyzu do potravin přidávat, ať už jsou sušené, zmrazené či ve formě prášku. Jak redakce Událostí247 zjistila na webu Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), jedná se například o cvrčka domácího, potemníka stájového nebo saranče stěhovavá.
Aktuálně pak Evropská unie povolila přidávat do potravin další hmyz. Jedná se o prášek z larev potemníka moučného. Konzumace hmyzu má obecně pozitivně přispívat k environmentálním a zdravotním cílům EU, což by mělo rovněž podpořit plnění cílů Green Dealu. Jak ale Evropská komise dodává na svém webu: „Je na spotřebitelích, aby se rozhodli, zda hmyz jíst chtějí, nebo ne.“ Produkty bez hmyzu tak samozřejmě nadále budou k dostání, a ještě dlouho budou pravděpodobně nad těmi hmyzími převažovat.
Larva se může objevit v těstovinách i pečivu
Jak redakce Událostí247 dále zjistila na webu EU News, prvních 5 let bude mít výhradní právo na prodej tohoto prášku francouzská firma Nutri’Earth. Přidávat se bude třeba do pečiva, bramborových produktů, těstovin, kompotů z ovoce nebo mléčných produktů. Zároveň, prášek z larev bude muset být ošetřený UV zářením.
Redakce Událostí247 samozřejmě rozumí všem skeptickým názorům, které se k těmto inovacím staví zády. Za nás je to ale pozitivní novinka. Podle všeho je používání hmyzu v potravinách dle náležitých regulí naprosto bezpečné a máme tedy za to, že není důvod nezkusit něco nového. Zvlášť když je to zdraví prospěšné a ještě to pomůže šetřit životní prostředí.
Co si o přidávání hmyzu do potravin myslíte vy?

