Jak udělat ze starého chleba znovu čerstvé a nadýchané pečivo? Jednoduchý trik dokáže ušetřit spoustu peněz českým domácnostem

Lidé již nemusí starší tvrdý chleba vyhazovat. Stačí na něj aplikovat tento trik a je znovu jako čerstvě vytažený z pekárny.

i Zdroj fotografie: Pohled 111/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Chleba je zcela základní surovinou, kterou má doma velká část Čechů. Stejně jako ostatní potraviny, také chléb a další pečivo však v poslední době zdražují. Lidé tak o to méně chtějí plýtvat a vyhazovat staré pečivo, když ztvrdne. Jak ale redakce Událostí247 zjistila, existuje jednoduchý trik, jak i několik dní starý chléb přeměnit ve znovu nadýchaný a čerstvý.

Kilový chleba už stojí přes 40 korun

Jak redakce Událostí247 ověřila na webech několika supermarketů, nejlevnější kilogramový bochník konzumního chleba s kmínem se aktuálně prodává za ceny okolo 45 korun. Ještě před 5 lety přitom stál jen něco přes 24 korun, jak jsme zjistili z dat Českého statistického úřadu (ČSU). S rostoucí cenou se tak i toto obyčejné pečivo stává potravinou, s níž lidé rozhodně nechtějí jen tak plýtvat a zbytečně tak utrácet více peněz, než musí.

Přihlaste se k našemu newsletteru a mimo jiné získáte možnost účastnit se soutěže a mít přehled o dalších nabídkách našich partnerů. Soutěž je pouze pro aktivní odběratele novinek.

Bude chleba jenom pro bohaté? Jeho cena trhá rekordy, spousta lidí ho bude muset oželet

iZdroj fotografie: Matěj Baťha / Creative Commons / CC BY-SA
Chleba jí pravidelně spousta Čechů

Co ale dělat, když se chleba nestihne včas sníst a po několika dnech ztvrdne? Redakce Událostí247 objevila jednoduchý trik, jak z něj znovu udělat nadýchané a měkké pečivo. Jak jsme se dočetli na webu Daily Mail, podle rady kuchařky Cher Loh stačí bochník celý navlhčit do vody a poté jej krátce zapéct v troubě. Ideální doba je 5 až 10 minut na teplotu okolo 180 až 200 °C. Následně se obnoví křupavá kůrka i drobivá struktura těsta a chleba tak bude chutnat, jako by právě opustil pekárnu.

Důležité je i správné skladování

Nutno dodat, že výše zmíněný trik lze využít jen v případě celého neporušeného chleba. Pakliže už chleba rozkrojíte, je důležité jej správně skladovat. Ideálně v papírovém sáčku na suchém místě v pokojové teplotě. Igelitové sáčky sice mohou zabránit ztvrdnutí pečiva, avšak drží se v nich vlhkost a chléb tak může dříve zplesnivět, jak jsme zjistili z informací serveru Nottingham Post. To stejné pak hrozí i v případě uchovávání pečiva v lednici.

Je rozhodnuto. Tyto chleby si už v obchodech nikdy nekoupíte, supermarkety dostaly s jejich prodejem zákaz

iZdroj fotografie: Pixabay
Trik lze aplikovat na celé bochníky chleba

Zároveň, redakce Událostí247 dodává ještě jednu ozkoušenou radu. Pakliže si lidé domů donesou více pečiva, než jsou schopni zkonzumovat, není nic snazšího než jej zamrazit. Důležité je ale udělat to včas, tedy když je ještě pečivo čerstvé. Zabráníte tomu, aby chléb a jiné pečivo ztvrdly a musely se vyhodit, a v mrazáku vydrží klidně i týdny. Jakmile je pak vyndáte, je pečivo jako čerstvé. A vy ušetříte mnoho peněz, protože už pečivo nebudete muset vyhazovat a kupovat nové.

Jak skladujete chléb a další pečivo vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
Autor článku

Martin Dvořák

Zkušený sloupkař, který od roku 2015 působil v zájmových časopisech. V zpravodajství Událostí247 se nyní snažím čtenářům přiblížit domácí témata, která se jich přímo dotýkají.

Zobrazit další články