Jedna z nejdůležitějších potravin nadále zdražuje. Předpověď ekonoma nakupující nepotěší

Běžný chleba podražil od roku 2015 téměř na dvojnásobek, bílé pečivo o polovinu. Neustále rostou i ceny vstupů, konec krize je v nedohlednu.

i Zdroj fotografie: Avinash Bhat / Creative Commons / CC BY
                   

Řada českých pekáren v současnosti řeší zásadní existenční problém. Drtí je neustále rostoucí ceny energií, uvádí Deník. Svaz pekařů a cukrářů ČR eviduje zhruba patnáct pekáren v rámci své členské základny, které před nedávném musely skončit, uvádí Deník. Ceny chleba v uplynulém roce zákazníkům výrazně vyskočily. „Přesto toto zvýšení cen dosud nepokrylo nárůst nákladů,“ řekl pro Deník výkonný ředitel Svazu Bohumil Hlavatý.

Končí i oblíbené pekárny s dlouhou tradicí

Ekonomický expert Štěpán Křeček Událostem247 sdělil, že drahota chleba ještě nedosáhla svého vrcholu. „Bohužel, zrovna u nepostradatelné mouky je nárůst astronomický. V září činilo meziroční zvýšení 61 %. Další důležitou komponentou jsou ceny energií. Pekaři používají většinou plynové nebo elektrické trouby, u nich je obrovská náročnost na spotřebu energií, které rovněž enormně zdražují. Takže tlaky na to, aby cena chleba dál rostla, tady stále jsou.“

iZdroj fotografie: Depositphotos
Drahota obilí a energií likviduje hlavně menší pekárny

Výhody domácí pekárny v současné tíživé hospodářské situaci vylíčila pro Události247 Lucie Šibíková. Dostali ji pod stromeček od partnerovy matky. Zprvu to vypadalo, že dárek zůstane nečinně ležet v komoře. To se letos změnilo. „Když vidím ceny v obchodech, tak se ze mě stává pekařka. Hledám si recepty. Přítel i sousedka, kteří mé výrobky konzumují, si kvalitu chválí. Nemusím tak často do obchodu a mohu experimentovat,“ dodává Šibíková pro Události247.

Chleba bude vždy nejlevnější potravinou

Milena Šotová, emeritní majitelka rodinné pekárny v Ostravě-Radvanicích s obavami registruje skokově narůstající ceny vstupů. Strašákem jsou především účty za pšenici a za plyn, řekla Událostem247. „Ještě to zvažujeme, ale možná předám podnik dceři, protože na to, co se kolem toho děje už asi nemám věk. Zatím to táhneme s odřenýma ušima, nechceme starou poctivou firmu zavřít.“

iZdroj fotografie: Depositphotos
Pšenice byla v září o dvě třetiny dražší, než loni ve stejnou dobu

Před zdražením činily náklady na plyn 5 % z ceny bochníku. Dnes už je to polovina,“ řekl Událostem247 výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů Hlavatý. Zkušenosti mu říkají, že chleba si lidé koupí vždycky. Ať bude cena jakákoliv, pořád bude nejlevnější potravinou, dodává Hlavatý. S kolegy z oboru předpokládá, že zákazníci budou považovat za maximální cenový strop 60 Kč za kilogram běžného chleba. Podle Deníku činí k dnešnímu dni průměrná cena 41 korun.

Diskuze Vstoupit do diskuze
121 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články