Některé prodejny prodávají máslo, které bylo až rok zamrazené. Se zjištěním přišel Zemědělský svaz.
Evropská unie do svých skladů hmotných rezerv měla nakoupit máslo, které se zamrazilo. Po roce by se pak po rozmražení mělo opět prodávat na pultech supermarketů, píše o tom web CNN Prima News. Obchody se však brání a tvrdí, že takové produkty vůbec neprodávají. Podle Potravinářské komory však takové máslo není zdraví nebezpečné, píše CNN Prima News.
Zamrazení másla ničemu nevadí
„Rok staré nečerstvé máslo je stále v obchodech, protože se tyto zásoby uvolňují postupně,“ cituje CNN Prima News mluvčího Zemědělského svazu Vladimíra Píchu. Zákazníci by podle něj takový výrobek na první pohled nepoznali. Podle stránek, na kterých je možné ověřovat i další parametry pro potraviny, je „čerstvé máslo“ takové, které se prodává maximálně dvacet dní od data, kdy bylo vyrobeno. Stolní máslo se po vyrobení nejdříve zamrazí. Pak je možné ho skladovat maximálně dva roky při mrazírenských teplotách, uvádí CNN Prima News.
Obchody však prodej až rok zmraženého másla popírají. „Máslo, které je k dispozici, je vždycky to nejkvalitnější, které umíme dostat do Česka. Je mi líto, že často musíme nakupovat v zahraničí, protože zahraniční dodavatelé umí být levnější než ti čeští,“ cituje CNN Prima News prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzu. Ještě loni stála kostka másla v obchodech asi 35 korun. Teď už je cena na 55 korunách, uvádí CNN Prima News.
Co by mělo obsahovat pravé máslo
„Oba typy másel jsou pro spotřebitele bezpečné,“ řekla Událostem247 mluvčí Potravinářské komory Helena Kavanová. „I když je to máslo, které je starší, pochází třeba z hmotných rezerv, tak to není nic jedovatého a je to legislativně bezpečné. Toto máslo se v obchodech může prodávat. My jsme zaregistrovali másla, která byla vyrobena v Polsku, Belgii a Německu. Netýkalo se to nikdy tradičních českých výrobců másla,“ doplnila Kavanová pro Události247.
Podle legislativy musí být máslo vyrobeno ze smetany a skládat se výhradně z mléčného tuku. Aby mohlo být na obalu uvedeno „máslo“, nesmí v něm být žádná jiná přísada. Jak informují Lidovky, jedinou výjimkou je sůl nebo bylinky. Máslo musí obsahovat minimálně 80 procent, ale maximálně 90 procent mléčného tuku a maximálně 16 procent vody. Českým standardem je 82 procent tuku, uvádějí Lidovky.