V Evropské unii se ročně vyhodí 90 milionů tun potravin, což je asi 180 kilogramů na obyvatele na rok. Češi přitom mají na tomto čísle vysoký podíl.
Momentálně kromě zdražování vody a energií zabírají velkou část rodinných rozpočtů také potraviny. Přírodovědecká fakulta univerzity Karlovy zjistila, že Česká republika vyprodukuje zhruba 605 500 tun potravinového odpadu za rok.
Restaurace prodávají jídlo s obrovskou slevou
Podle loňské studie Food Waste Index Report se na celém světě jen u spotřebitelů, ve stravovacích službách a v obchodech, vyhodí ročně dohromady až 931 milionů tun jídla. Podle rozdělení potravinového odpadu se evropská stravovací zařízení podílejí přibližně na 12 procentech z celkového objemu vyhozených potravin. Zbytky v restauracích, podnikových jídelnách nebo na rautech vznikají už při přípravě v kuchyni, uvádí se ve studii.
V Brně se rozhodli neprodané jídlo z restaurací darovat těm, kteří to opravdu potřebují. Jak píše Forbes, 5,5 tisíce porcí místo toho, aby se zbytečně vyhodily, dostali spokojení strávníci. Možné je to díky projektu Nesnězeno, který rozjeli na konci loňského roku 22letý student Jakub Henni a 28letá architektka Michaela Gregorová, pokračuje Forbes. Restaurace před zavíračkou nebo po obědech nahlásí přebytky a slevu, s jakou jsou ochotné jídlo prodat, píše dále Forbes.
Proti plýtvání s jídlem bojují i velké supermarkety
„Díky tomuto systému se neplýtvá jídlem a neskončí v koši,“ řekl k tomu Událostem247 známý profesionální kuchař Robert Sklenář. „Lidé rádi přijdou na jídlo za poloviční cenu, než za kterou se prodává při obědě nebo večeři. Restaurace díky tomu vydělají měsíčně pár tisíc navíc. Je to úcta k surovině a týmu kuchařů, celého personálu. Ve Francii je tato praxe běžná. Další možností je dávat neprodané jídlo úplně zadarmo bezdomovcům,“ pokračuje Sklenář pro Události247.
Do boje proti plýtvání potravinami se zapojily také některé české supermarkety a trvanlivé potraviny nechávají odvážet do potravinových bank. Upozorňuje na to server Vitalia. Už několik let totiž pro provozovatele potravinářských podniků platí povinnost věnovat nevyhovující potravinové výrobky právě potravinovým bankám. Například Albert s nimi spolupracuje už přes deset let. Loni se díky tomu stal největším potravinovým dárcem České federace potravinových bank, pokračuje server Vitalia.