Evropská unie dlouhodobě mluví o omezování živočišné produkce, která má značný podíl na změnách klimatu. Ve hře je i částečná náhrada hmyzem.
V poslední době začíná být hmyz v potravinách velkým tématem a výjimkou není ani snaha Evropanů vyrábět z červů alternativu k máslu. Objevuje se však i spousta zavádějících informací. Státní zemědělská a potravinářská inspekce se proto snaží na svém webu vše uvádět na pravou míru. Přiznává však, že Evropská komise schválila několik nařízení, která povolují uvádění hmyzu na trh jako nové potraviny. Nejde nicméně o nelegální přimíchávání do jídel, jak někteří tvrdí. Na evropském, tedy i českém trhu navíc mohou být jen některé druhy a formy hmyzu.
Výčet je přesně daný
Povolené jsou zmrazené, sušené a práškové formy cvrčka domácího či sarančete stěhovavého, sušené larvy potemníka moučného, částečně odtučněný prášek z cvrčka domácího, zmrazené, sušené a práškové formy moučných červů potemníka moučného a také zmrazené, kašovité, sušené a práškové formy potemníka stájového, uvádí Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Spotřebitel navíc musí být vždy informován o tom, že potravina určitý druh hmyzu obsahuje a může způsobit případné alergické reakce.
Do budoucna ale není vyloučeno, že hmyz bude častěji součástí některých potravin. Už v roce 2020 web Euro informoval o využití tuku z larev mouchy bráněnky místo másla, které se používá ve sladkém pečivu. Z klimatického hlediska by se jednalo o dobrý krok. Web Foodnavigator píše, že hmyz kromě bílkovin a tuků obsahuje i vlákninu a minerály jako vápník, železo či fosfor. Podstatné však především je, že při chování hmyzu se spotřebuje výrazně méně vody a zemědělské půdy než u hospodářských zvířat jako je skot nebo prasata, uvádí dále web Euro.
Hmyz je vhodný i na mouku či k výrobě mléka
Nejvíce se osvědčil ale právě u másla, jehož napodobeninu se někteří snaží z červů vyrobit. Pokus vědců v Belgii ukázal, že pokud došlo z 25 procent k nahrazení másla tukem z larev, bylo hodnocení sušenek a koláčů u stovek dobrovolníků na nejvyšší úrovni. V některých zemích se navíc lidé nebrání ani přímé konzumaci hmyzu. Třeba ve Velké Británii si žákyně ve školní jídelně odhlasovaly podávání menu složeného z cvrčků, červů a kobylek, informuje web Seznam Zprávy. Cílem je větší udržitelnost při přípravě jídla.
Studentky proto mohou nově vyzkoušet například nudle na čínský způsob s kobylkou teriyaki či mexickou rýži s buvolími červy, uvádí web Seznam Zprávy. Přestože v Evropě jde o něco zvláštního, jinde je to zcela běžné. Hmyz je například v Tanzanii, Mexiku či Koreji považován dokonce za delikatesu, píše web Seznam Zprávy. Tento trend pomalu začíná pronikat i do tuzemska. Jak informuje web Deník, hmyzí speciality se v podobě cvrčků, hmyzí čokolády či pražených červíků letos objevily i na Gastro festivalu v Brně.