Mléko na českých pultech má za sebou z minulosti mnoho problémů. Stahovat se muselo z prodeje několikrát.
Češi mléko milují čím dál více. V posledních letech vystoupala průměrná roční spotřeba mléka a mléčných výrobků bez másla na téměř 263 kilogramů na jednoho obyvatele, píše server Agropress. To se ale může rychle změnit, protože se předpokládá, že ceny mléka nadále porostou. Jak informovala ČTK, jen za letošní rok podle dat Českého statistického úřadu stoupla cena o 30 procent. Nemůže za to jen válka na Ukrajině a s ní související zvýšení cen téměř u všeho. Na vině je také skutečnost, že české mléko se ve velké míře vyváží do zahraničí.
Kvalita míří do zahraničí
Jak píše web Agropress, do ciziny směřuje 22 procent produkce. Velká část kvalitního českého mléka tak míří například do Německa. Tam se pak zpracuje a mléčné výrobky se za vysoké ceny dováží zpět do Česka. Firmy na Západě totiž mohou nabídnout mlékárnám vyšší výkupní ceny. To nejkvalitnější končí v zahraničí, naopak v Česku dochází ke kauzám s nekvalitním mlékem. K jedné došlo v loňském roce, kdy bylo čerstvé mléko balené do PET lahví od olomoucké mlékárny Olma mikrobiálně kontaminované.
Jak upozorňoval web iRozhlas, u citlivých jedinců mohlo toto mléko způsobit zažívací potíže. Prodávalo se především v obchodním řetězci Lidl pod značkou Pilos. Spotřebitelé závadné mléko mohli rozpoznat, protože nemělo typickou chuť ani vůni, píše dále web iRozhlas. Že je možné kvalitu mléka poznat podle chuti potvrdil i test časopisu dTest, o kterém informoval web Aktuálně. Z něj vyplývá, že čerstvé mléko je o něco chutnější, ale v ostatních parametrech je s tím trvanlivým velmi srovnatelné.
Problémy s máslem
V testu přitom nebylo prověřováno jen mléko z Česka, ale také ze Slovenska a Chorvatska. Největším prohřeškem u testovaných vzorků bylo, že většina nedosahovala minimální tučnosti 1,5 procenta. 13 z 25 výrobků bylo pod předepsaným minimem. Experti v testu prověřili téměř vše. „Zaměřili se na jakékoliv známky nešetrného ošetření, mléčné usazeniny na dně a vady v konzistenci. Pátrali i po nežádoucí nahořklé, slané, trpké a sýrovité chuti,“ cituje ze zpráv dTestu web Aktuálně.
Všechna mléka nakonec obstála. Určité se rozdíly ale objevily. A to například i v obsahu vápníku. Nejnižší hladinu měla u trvanlivého mléka značka Madeta, naopak nejbohatší bylo na vápník čerstvé mléko Milkin. Kvalita je velmi rozličná v obchodech nejen u mléka, ale také u másla. Jak Události247 informovaly, v Česku se v poslední době rozmohl prodej rozmražených výrobků, které mohou být staré i dva roky. Oproti čerstvému rychleji žlukne a má méně vitamínů. Nákup levnějších potravin se tak nemusí z hlediska zdraví vyplatit.