Gastronomický sektor významně zasáhla pandemie. Hospodští proto potřebují dohnat ztracené výdělky, navíc mají kvůli zdražování vyšší náklady. Zaplatit to má zákazník.
Během koronavirové pandemie nastala pro Čechy nepředstavitelná situace. Zavřely se hospody. To byla velká rána samozřejmě i pro jejich provozovatele. Návrat lidí do restaurací se nekonal ani po uvolnění restrikcí. Přišlo totiž další omezení v podobě vyžadování testu a následně pak kontroly očkování proti covidu-19. To vedlo loni na podzim k propadu návštěvnosti o desítky procent, jak psal server Echo24. Po letošním rozvolnění tak všichni očekávali, že se celý segment vrátí do normálu. K tomu by ale lidé potřebovali mít vyšší příjmy.
Řízek o třetinu dražší
Zdražování energií a potravin se výrazně promítlo také do částek v jídelních lístcích. Ceny některých pokrmů vzrostly výrazně. Většina hospodských do nich totiž promítla i ztráty za dobu pandemie. Jak uvádí server Aktuálně, česká klasika v podobě smaženého řízku s přílohou tak zdražila za poslední rok o 28,7 procent na průměrných 186,38 korun za porci. Levnou záležitostí už není ani dětmi oblíbený smažený sýr s přílohou. Jeho cena stoupla také téměř o třetinu. V dubnu stála porce v průměru 157,47 korun, tedy o 28,7 procent více než před rokem.
Zdražování se týká i restaurací, které se dlouhodobě snaží udržet nízké ceny, jak potvrzuje Filip Hausknecht z pražského bistra Střecha, které zaměstnává lidi bez domova či po výkonu trestu. „Naše restaurace má od začátku nastavené velmi nízké ceny, a hlavně tedy marže, protože jedním z našich cílů bylo nabídnout rostlinnou stravu za dostupné ceny. V dnešní situaci je to však neudržitelné a plánujeme proto v následujících týdnech zdražit zhruba o osm až deset procent,“ uvedl pro server Aktuálně.
Zdražení se týká i piva
A rozhodně nepůjde o jediný podnik, který ještě bude částky v jídelních lístcích zvyšovat. Jak vyplývá z informací Českého statistického úřadu, míra inflace v dubnu zrychlila na 14,2 procenta. Navíc nic nenaznačuje, že by mělo dojít k otočení trendu. Spíše naopak. Jídlo není jediné, za co si zákazníci v restauraci připlatí. Růst cen se promítl také na pivu. Půllitr podle serveru Aktuálně stál v dubnu průměrných 41,58 korun. Následující měsíce by ale hospody měly cenu zlatavého moku zvyšovat ještě výrazněji.
„Příští rok se budeme bavit o ceně, která bude začínat sedmičkou,“ uvedl pro server Seznam Zprávy člen představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků Luboš Kastner. Ve srovnání s nízkými cenami piv v supermarketech tak může tato skutečnost ještě více ovlivnit rozhodnutí zákazníka, jestli restauraci navštíví. Zdražování také navíc dopadá na obědová menu, která si zatím držela přijatelnou cenu. Podle údajů společnosti Edenred se zvedly ceny meníček o 30 až 50 procent v závislosti na regionu, píše server Seznam Zprávy.