Babiš už se přestává vyhýbat myšlence stát se budoucím českým prezidentem. Má ale podmínku

Spekulace ohledně možné kandidatury Andreje Babiše (ANO) na prezidenta se objevují dlouho. Doteď se ale premiér v demisi tomuto tématu vyhýbal.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Andrej Babiš před letošními volbami avizoval, že do Sněmovny kandiduje naposled. Po výhře koalice Spolu už se ale znovu premiérem nestane. I proto se v poslední době často mluví o tom, že se Babiš bude ucházet o prezidentský úřad. Milošovi Zemanovi skončí funkční období na začátku roku 2023. Končící premiér nedávno prohlásil, že si Zeman přeje, aby se právě on stal příští hlavou státu.

Babiš chce podporu veřejnosti

Babiš se ale přímé odpovědi na otázky ohledně své prezidentské kandidatury dosud vyhýbal. Jak informovala Nova ke svým fanouškům na sociálních sítích byl ale dosluhující předseda vlády sdílnější. Ve videu na Facebooku vysvětlil, že bude na Hrad kandidovat, pokud se najde dost podporovatelů. Nastínil, že by lidé mohli začít sbírat petiční archy. Zároveň ale ve svém krátkém sdělení hned myšlenku zavrhl s tím, že to není pro něj aktuální téma.

Andrej Babiš s válečnou veteránkou Emilií Řepíkovou iZdroj fotografie: Globe Media/Reuters

Babiš tak poprvé svůj zájem o post hlavy státu veřejně připustil. Na konečné rozhodnutí má ale dosluhující premiér stále dost času. Nejzazší termín ohlášení kandidatury je 66 dní před prezidentskými volbami. To znamená nejpozději na konci listopadu příštího roku. Na prezidenta republiky může kandidovat každý občan starší 40 let. Podmínkou je získání podpory 20 poslanců nebo 10 senátorů, případně doložit svou podporu peticí s podpisy minimálně 50 tisíc občanů s volebním právem.

Možných kandidátů je mnoho

Hnutí ANO má ve Sněmovně 72 zástupců. Jak píše server CNN Prima NEWS Babiš by tak měl lehce zajištěnou podporu. Ve videu pro fanynku ale naznačil, že by preferoval podporu veřejnosti. Na konci září proběhl průzkum agentury Median, který hledal vhodného kandidáta na prezidenta. Čtvrtina respondentů v něm odpověděla, že takového nevidí. Andrej Babiš získal osmi procentní podporu.

iZdroj fotografie: Uživatel GP61editor / Creative Commons / CC BY-SA
Petr Pavel

O pět procent více, a tedy nejvíce, získal generál ve výslužbě Petr Pavel. Ten zatím kandidaturu na Hrad oficiálně nepotvrdil. Mezi dalšími jmény, které se objevují v souvislosti s příštím prezidentem jsou senátoři Pavel Fischer, Marek Hilšer a Miroslava Němcová. Spekuluje se také o vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové, rektorce Mendelovy univerzity Danuši Nerudové nebo o filantropovi Karlu Janečkovi.

Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články