Za komunisty bude na Hrad kandidovat bývalý místopředseda Skála. Velkou podporu ve straně však nemá. Podle jeho slov jde o velký vlastenecký projekt

Užší vedení KSČM zvolilo těsnou většinou Josefa Skálu jako svého kandidáta na prezidenta. Teď bude ale muset sehnat dostatek podpisů.

i Zdroj fotografie: S vědomím Josefa Skály / Facebook
                   

Josefa Skálu, bývalého místopředsedu KSČM, navrhla jako kandidáta na Hrad šéfka komunistů Kateřina Konečná. S její podporou získal Skála od stranických špiček nejtěsnější většinovou podporu. Hlasovalo pro něj 46 z 91 komunistů. Jeho rival Vojtěch Filip získal jen 24 hlasů. Jak popisuje server iDnes, některé zdroje z KSČM mluví o tom, že část komunistů, která pro Skálu nehlasovala, je naštvaná a nebude mu shánět podpisy pro podporu.

Konečná vidí velkou šanci

KSČM nemá už žádné zastoupení ve Sněmovně ani v Senátu, a proto strana zřejmě nezíská pro svého kandidáta podporu od zákonodárců. Skála tak bude moci kandidovat na Hrad jen díky podpoře občanů. K tomu bude potřebovat získat alespoň 50 tisíc podpisů. Bývalý místopředseda komunistů už dříve avizoval, že bude chtít pro podporu oslovit lidi z širokého okruhu.

iZdroj fotografie: Pixabay
Pražský hrad

„Chci se hodně rozkročit. Opřít se o spoustu lidí z osvícené intelektuální sféry, levicová hnutí. Bude to široký vlastenecký projekt,“ cituje Skálu server Novinky. Nadějně jeho kandidaturu vidí také předsedkyně komunistů Kateřina Konečná. „Zkuste jej porovnat s tím, co se zatím v prezidentském klání nabízí. Pak Vám jednoznačně, nejste-li miliardář nebo tunelář, musí vyjít jako nejlepší volba,“ napsala na svém facebookovém profilu.

Jde o gesto proti příznivcům Filipa?

Méně optimisticky ale vyslání vlastního kandidáta na Hrad vidí někteří další komunisté. Podle exposlance Jiřího Dolejše není KSČM stranou, která může nějakým způsobem ovlivnit prezidentskou volbu. Nominací jsou tak spíše řešeny interní problémy. Mít svého kandidáta nevidí jako adekvátní řešení ani místopředseda strany Leo Luzar. Jako lepší strategii by volil vyčkat na další kandidáty do boje o Hrad, a podpořit toho, na kterém by se shodla většina straníků.

iZdroj fotografie: Petr Novák / Creative Commons / CC BY-SA
Vojtěch Filip

Volba Skály do boje o Hrad může souviset také s květnovým volebním sjezdem KSČM. Na něm budou komunisté volit vedení strany, a tímto krokem tak dala předsedkyně Konečná zřejmě najevo o jaké stranické křídlo se hodlá při obhajobě své funkce opřít. Skála patřil mnoho let k oponentům bývalého šéfa komunistů Vojtěcha Filipa. V minulosti několikrát jako zástupce konzervativního křídla strany neúspěšně kandidoval na předsedu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
147 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články